Israelul autorizează locuinţe construite în Cisiordania, ca răspuns la uciderea unui rabin

Cabinetul israelian a aprobat o propunere pentru legalizarea unui avanpost neautorizat în Cisiordania. Decizia a fost aprobată unanim şi este considerată un răspuns la o crimă care a avut loc acolo luna trecută, aparent comisă de atacatori palestinieni.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că decizia de a autoriza retroactiv avanpostul Havat Gilad, care găzduieşte 50 de familii, are scopul de a “permite continuarea unei vieţi normale în zonă”.

“Cel care crede că prin uciderea unui rezident din Havat Gilad, tată a şase copii, poate să ne înfrângă spiritul şi să ne slăbească, face o greşeală colosală”, a declarat Netanyahu la începutul întâlnirii săptămânale a cabinetului său.

Forţele israeliene caută încă suspecţii implicaţi în uciderea rabinului Raziel Shevach, un rezident în vârstă de 35 de ani din Havat Gilad. Rabinul a fost împuşcat de mai multe ori în data de 9 ianuarie de cineva aflat într-un automobil în mişcare.

Autorităţile israeliene presupun că atacatorul sau atacatorii sunt palestinieni.

Totuşi, recunoaşterea deplină a avanpostului Havat Gilad, care spre deosebire de alte colonii evreieşti recunoscute este considerat ilegal conform legii israeliene, întâmpină în continuare câteva obstacole legale şi birocratice.

Grupul anticolonizare “Pacea Acum” a afirmat că legalizarea avanpostului Havat Gilad, care este localizat în Cisiordania la aproximativ 15 km vest de Nablus, ar putea periclita viabilitatea creării unui viitor stat palestinian.

Grupul a declarat că decizia privind Havat Gilad este “exploatarea cinică a unei crime oribile”.

Oficiali palestinienii au condamnat şi au respins la rândul lor mişcarea regimului din Tel Aviv. Wasel Abu Youssef, membru al comisiei executive a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat că “toate coloniile din Cisiordania, inclusiv din Ierusalim, sunt ilegale”.

Aproximativ 600.000 de israelieni locuiesc în peste 200 de colonii construite în Cisiordania şi Ierusalimul de Est - teritorii revendicate de palestinieni pentru viitorul lor stat - şi în Fâşia Gaza. Unele dintre avanposturile acestor colonii au fost eliberate în ultimii câţiva ani şi rezidenţii au fost evacuaţi şi relocalizaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe