Cum justifică dictatorul Lukaşenko prezenţa armelor nucleare ruseşti pe teritoriul Bielorusiei

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko.
Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. (MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)
Redacţia
26.04.2024

Liderul bielorus Alexander Lukaşenko a declarat, joi, că ţara sa se confruntă cu ameninţări grave pe plan intern şi extern care au impus schimbarea poziţiei sale de securitate şi a permis Rusiei să desfăşoare zeci de arme nucleare tactice pe teritoriul său, transmite Reuters.

Lukaşenko a afirmat, fără a furniza dovezi, că opoziţia bielorusă a plănuit să cucerească un district din vestul ţării şi să solicite sprijinul trupelor NATO - o afirmaţie respinsă de opoziţie ca fiind ridicolă.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Ivan Tertel, şeful serviciului de securitate KGB din Bielorusia, a declarat că agenţii săi au dejucat atacuri asupra capitalei Minsk cu drone lansate din Lituania, membră NATO, care a negat organizarea unui astfel de atac.

Tertel a mai spus că securitatea bielorusă lucrează zilnic pentru a contracara ceea ce el a numit încercări constante de a introduce arme în Bielorusia din Ucraina "pentru a efectua atacuri teroriste şi sabotaje".

Lukaşenko, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a vorbit frecvent despre pericolul unui atac din partea NATO sau a Ucrainei pentru a justifica integrarea militară mai strânsă cu Rusia şi pentru a menţine aparatul său de apărare şi securitate într-o stare de alertă constantă.

El a vorbit la o reuniune a Congresului Popular din Bielorusia, un organism constituţional de până la 1.200 de delegaţi, care urma să aprobe un concept de securitate naţională actualizat şi o doctrină militară pentru Bielorusia.

Este ceea ce a avertizat joi preşedintele francez Emmanuel Macron într-un discurs la Universitatea Sorbona din Paris.

Agenţia de ştiri de stat Belta l-a citat pe Lukaşenko spunând că realităţile actuale necesită schimbări în poziţia de securitate a ţării.

"Are un nou subiect: descurajarea nucleară. Cei care ne vor împinge spre ea ar trebui să ştie despre ea şi să aibă o privire raţională asupra consecinţelor directe ale deciziilor lor necugetate, ca să spunem aşa", a afirmat acesta, potrivit agenţiei.

Agenţia rusă TASS l-a citat pe Lukaşenko spunând că au fost desfăşurate "câteva zeci" de arme nucleare tactice ruseşti în Bielorusia, în baza unui acord pe care el şi Putin l-au anunţat anul trecut - prima dată când Rusia a desfăşurat rachete nucleare într-o ţară străină din epoca sovietică.

Opoziţia ironizează declaraţia

Opoziţia bielorusă, ai cărei lideri se află toţi în închisoare sau au fugit în străinătate, a ironizat declaraţia lui Lukaşenko, care a afirmat că vrea să pună mâna pe o bucată din vestul ţării.

"Cred că este sarcina unui psihoterapeut să comenteze despre Lukaşenko, deoarece acesta trăieşte în propria lume, se pare că pierde legătura cu realitatea. Acest congres este o încercare disperată de a-şi restabili cumva încrederea în sine pe plan intern, dar şi de a arăta lumii exterioare că încă mai are susţinători. Bineînţeles că cea mai uşoară cale de a-şi consolida susţinătorii este de a crea sentimentul unui inamic extern", a declarat Franak Viacorka, un consilier de top al liderului opoziţiei exilate Sviatlana Tsikhanouskaya.

Lukaşenko a fost citat spunând la Congres că riscul unor incidente militare de-a lungul graniţei ţării sale cu Ucraina este destul de ridicat.

El a declarat că Polonia, un alt vecin vestic al Bielorusiei şi membru NATO, nu ar trebui să se aştepte la acţiuni agresive din partea Minskului, dar că Bielorusia a mutat totuşi mai multe batalioane pregătite de luptă din estul ţării în vest.

Întrebat despre afirmaţia lui Tertel potrivit căreia Bielorusia ar fi zădărnicit atacurile cu drone lansate din Lituania, ministrul adjunct polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, a avertizat că nu trebuie să cedeze la ceea ce a numit propaganda bielorusă şi rusă.

"Aceşti oameni fac totul pentru a destabiliza Uniunea Europeană şi NATO... fiecare mesaj al Federaţiei Ruse sau al Bielorusiei ar trebui tratat ca un element de propagandă, nu ca un element de fapte. Aceştia nu sunt parteneri de încredere, aceştia nu sunt oameni în care ar trebui să avem încredere şi ar trebui să facem totul pentru a ne apăra de ei", a declarat el, într-o conferinţă de presă, la Varşovia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor