Corupţie la nivel înalt în Rusia: Are loc a treia arestare în cazul de mită în care este implicat adjunctul lui Şoigu

Ministrul adjunct al apărării ruse, Timur Ivanov, a fost arestat într-un scandal de luare de mită
Ministrul adjunct al apărării ruse, Timur Ivanov, a fost arestat într-un scandal de luare de mită (Screenshot)
Redacţia
26.04.2024

Un al treilea bărbat a fost reţinut în cazul de luare de mită în care este implicat unul dintre oficialii de cel mai înalt rang din domeniul apărării din Rusia, respectiv ministrul adjunct al Apărării Timur Ivanov, a anunţat joi serviciul judiciar al Moscovei, citat de AP.

Acesta a declarat că omul de afaceri Alexandr Fomin este suspectat că a plătit mită ministrului adjunct al Apărării Timur Ivanov, care a fost reţinut miercuri, precum şi asociatului lui Ivanov, Serghei Borodin. Toţi bărbaţii urmează să rămână în arest până cel puţin la 23 iunie.

Se întâmplă rar ca un oficial de rang atât de înalt să fie acuzat de o infracţiune în Rusia. Ivanov, un aliat al ministrului Apărării, Serghei Şoigu, a fost încarcerat în aşteptarea unei anchete şi a unui proces pentru acuzaţii de luare de mită, au precizat oficialii tribunalului într-o declaraţie. El a fost responsabil de proiecte de construcţii militare şi a fost acuzat anterior de un stil de viaţă luxos în cadrul unor anchete anticorupţie conduse de echipa regretatului lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi.

Nu este clar ce a determinat mai exact autorităţile ruse să îl acuze de luare de mită.

Corupţie masivă la vârful armatei ruse. Adjunctul lui Şoigu a fost arestat de FSB

Ivanov, în vârstă de 48 de ani, a fost sancţionat atât de Statele Unite, cât şi de Uniunea Europeană în 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că proiectele de construcţie care au fost supravegheate de Ivanov vor continua.

Serviciul judiciar al Moscovei a declarat că Fomin şi Borodin au ajutat la faptul că Ivanov a primit o "mită deosebit de mare" - o infracţiune care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare. Ca parte a cazului împotriva lui Fomin şi a ministrului adjunct, serviciul judiciar a adăugat că Fomin nu a plătit pentru bunuri, lucrări şi servicii legate de repararea şi reconstrucţia clădirilor.

Agenţia rusă de ştiri de stat Tass a relatat miercuri că un om de afaceri moscovit a cărui companie este implicată în construcţii a depus o mărturie care l-a incriminat pe ministrul adjunct al Apărării. Tass nu a menţionat numele persoanei care a depus mărturia, dar documentele publice şi ziarele ruseşti spun că Alexander Fomin deţine jumătate din companie, numită Olimpsitistroi.

În 2021, Ivanov i-a acordat lui Fomin şi coproprietarului de la Olimpsitistroi un premiu de stat numit Pentru Meritul Patriei pentru construirea de centre medicale, a relatat ziarul rusesc Kommersant.

Putin e gata să stoarcă de bani elita scandalos de bogată a Rusiei pentru a finanţa un viitor război cu NATO [Analişti]

Potrivit unui comunicat al instanţei de miercuri, anchetatorii i-au spus judecătorului că Ivanov a conspirat cu terţe părţi pentru a primi mită sub forma unor servicii imobiliare nespecificate "în timpul contractării şi subcontractării lucrărilor pentru nevoile Ministerului Apărării".

Avocatul lui Ivanov, Murad Musaiev, a declarat miercuri pentru agenţia de ştiri de stat Tass că clientul său este acuzat că "a luat mită sub forma unor lucrări gratuite de construcţie şi reparaţii la presupusele sale proprietăţi personale" şi că, la rândul său, a oferit "asistenţă unor companii care erau contractori pentru Ministerul Apărării".

Un alt avocat, Denis Baluiev, a fost citat de agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, care a declarat miercuri că Ivanov îşi susţine nevinovăţia.

Potrivit site-ului Ministerului Apărării, Ivanov a fost numit în 2016 printr-un decret prezidenţial. El a supervizat gestionarea proprietăţilor, a locuinţelor şi a sprijinului medical pentru militari, precum şi a proiectelor de construcţie.

RIA Novosti l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că Şoigu şi preşedintele Vladimir Putin au fost informaţi de arestarea lui Ivanov, care are loc în contextul în care războiul Moscovei în Ucraina se află în al treilea an.

Surse de presă ruseşti independente au relatat miercuri că acuzaţiile de mită au fost menite să ascundă acuzaţii mai grave de trădare şi să evite scandalul, citând două surse neidentificate apropiate Serviciului Federal de Securitate, sau FSB.

Peskov a respins această sugestie şi a descris rapoartele drept speculaţii.

"Există o mulţime de zvonuri. Trebuie să ne bazăm pe informaţiile oficiale", a declarat el jurnaliştilor.

Musaiev, avocatul lui Ivanov, a negat, de asemenea, orice alte acuzaţii, declarând pentru RIA Novosti că Ivanov se confruntă doar cu acuzaţii de luare de mită.

Înainte de arestarea sa, Ivanov a fost văzut participând la o întâlnire cu Şoigu şi cu alţi şefi militari de rang înalt. Măsura împotriva lui Ivanov a venit la aproape o lună după ce Putin a cerut FSB să "menţină un efort anticorupţie sistemic" şi să acorde o atenţie deosebită achiziţiilor de stat în domeniul apărării.

Presa rusă a relatat că Ivanov a supravegheat o parte din construcţiile din Mariupol, un oraş portuar ucrainean care a fost devastat de bombardamente şi ocupat de forţele ruseşti la începutul războiului.

Zvezda, canalul oficial de televiziune al armatei ruse, a raportat în vara anului 2022 că ministerul construia un întreg bloc rezidenţial în Mariupol şi l-a arătat pe Ivanov inspectând şantierele şi clădirile nou ridicate.

În acelaşi an, echipa liderului opoziţiei Navalnîi a afirmat că Ivanov şi familia sa se bucurau de călătorii luxoase în străinătate, petreceri fastuoase şi deţineau proprietăţi imobiliare de elită. De asemenea, activiştii au susţinut că soţia lui Ivanov, Svetlana, a divorţat de acesta în 2022 pentru a evita sancţiunile şi a continuat să ducă un stil de viaţă luxos.

Puţini oficiali la nivel înalt au fost urmăriţi penal în Rusia.

În aprilie 2023, fosta ministră adjunctă al Culturii Olga Yarilova a fost arestată şi acuzată de deturnarea a peste 200 de milioane de ruble (2,2 milioane de dolari). Yarilova, care a ocupat postul din 2018 până în 2022, este judecată şi riscă o posibilă pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Fostul ministru al Economiei, Alexei Uliukaiev, a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare în 2017 pentru că a acceptat o mită de 2 milioane de dolari de la unul dintre principalii asociaţi ai lui Putin. Procesul de profil înalt a fost considerat pe scară largă ca făcând parte din luptele interne dintre clanurile de la Kremlin. Uliukaiev, acum în vârstă de 68 de ani, a fost eliberat anticipat din închisoare în mai 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor