Ministrul ucrainean al Agriculturii, suspect într-un caz de corupţie, a fost arestat

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, suspect într-o anchetă penală privind achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat
Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, suspect într-o anchetă penală privind achiziţionarea ilegală de terenuri deţinute de stat (Screenshot - X)
Redacţia
26.04.2024

Un tribunal ucrainean a ordonat vineri arestarea preventivă a ministrului ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, pentru a răspunde acuzaţiilor privind presupusa sa implicare într-o achiziţie ilegală de terenuri deţinute de stat în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari.

Solski neagă acuzaţiile, care se referă la evenimente petrecute în perioada 2017-2021, înainte de a-şi începe activitatea ca ministru al Agriculturii în martie 2022. Judecătorul a stabilit o cauţiune de 75,7 milioane de grivne (1,9 milioane USD).

Solski şi-a prezentat demisia joi, dar, din punct de vedere tehnic, rămâne în funcţie până când parlamentul analizează cererea sa. El este primul ministru cunoscut considerat suspect într-un caz de corupţie în mandatul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Judecătorul a declarat că Solski va rămâne în arest până la 24 iunie. Procurorii au declarat joi, în cadrul unei audieri în instanţă, că acuzaţiile aduse împotriva acestuia i-ar putea aduce o sentinţă de până la 12 ani de închisoare.

Citiți și Ministrul ucrainean al Agriculturii este considerat suspect într-un caz de corupţie

Solski nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.

Solski, în vârstă de 44 de ani, s-a aflat în centrul efortului Ucrainei de a-şi menţine în funcţiune industria cerealelor în condiţiile în care invazia la scară largă a Rusiei a blocat rutele de export din Marea Neagră, a presărat câmpurile cu mine şi a văzut terenurile agricole ocupate.

Biroul Naţional Anticorupţie a declarat că acuzaţiile se referă la o schemă de achiziţionare de terenuri deţinute de stat în valoare de 291 de milioane de grivne (7,35 milioane de dolari) şi la încercarea de a obţine terenuri în valoare de 190 de milioane de grivne (4,8 milioane de dolari).

În cadrul presupusei scheme, terenurile au fost luate ilegal de la două firme de stat şi transferate veteranilor de război cu condiţia ca aceştia să le închirieze unor firme private, au declarat procurorii.

Solski şi avocatul său au declarat joi, în cadrul audierii, că nu a beneficiat de o astfel de schemă.

Kievul a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar ministrul ucrainean al Agriculturii va fi puternic implicat în negocierile pentru a integra uriaşa industrie de cereale a ţării în blocul cu 27 de state membre.

Contactat de Reuters, un important sindicat agricol ucrainean a refuzat să comenteze decizia privind custodia lui Solski.

Zelenski a încercat să proiecteze o linie de toleranţă zero faţă de corupţie şi anul trecut şi l-a înlocuit pe ministrul Apărării după acuzaţiile de corupţie referitoare la ministerul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor