Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să depună armele dacă va fi creat un stat palestinian

(MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Redacţia
26.04.2024

Unii oficiali Hamas semnalează că gruparea militantă ar putea renunţa la lupta armată împotriva Israelului dacă palestinienii obţin un stat independent în teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967, relatează CNN.

Mesajul sugerează o atenuare a poziţiei Hamas, deoarece soarta acestuia depinde de lovirea de către Israel a Fâşiei Gaza, pe care Hamas o conducea înainte de război. Gruparea militantă palestiniană a cerut de mult timp ca statul evreu să fie distrus.

Basem Naim, membru al biroului politic al Hamas cu sediul la Istanbul, a declarat, joi, că grupul ar fi de acord să se dezarmeze dacă ar fi înfiinţat un stat palestinian independent.

"Dacă (va fi creat) un stat independent cu capitala la Ierusalim, păstrând în acelaşi timp dreptul ca refugiaţii să se întorcă, Al Qassam ar putea fi integrat în (viitoarea) armată naţională", a spus el, referindu-se la aripa armată a grupului.

Hamas a respins în mod tradiţional soluţia cu două state, care ar prevedea crearea unui stat palestinian alături de Israel, şi a pledat în schimb pentru crearea unui stat palestinian în toată Palestina istorică, care astăzi cuprinde Israelul, Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est ocupat şi Gaza.

Mustafa Barghouti, preşedintele Iniţiativei Naţionale Palestiniene, a declarat că nu ştia că Hamas s-a oferit până acum să depună armele, dar a spus că ar fi o mişcare semnificativă dacă ar fi adevărat.

"Este semnificativ în sensul că palestinienii se opun ocupaţiei pentru că există una. Dacă ocupaţia nu ar exista, ei nu ar avea nevoie să reziste", a declarat el, referindu-se la controlul militar al Israelului asupra teritoriilor capturate în 1967, unde trăiesc milioane de palestinieni.

Propunerea a fost criticată ca fiind o manevră de PR

Efraim Inbar, preşedintele Institutului pentru Strategie şi Securitate din Ierusalim, a declarat că cererea de întoarcere a refugiaţilor palestinieni în casele lor strămoşeşti din ceea ce este astăzi Israelul ar fi un eşec, deoarece ar echivala cu "distrugerea statului Israel", unde evreii sunt majoritari.

El a caracterizat propunerea Hamas ca fiind o manevră de PR destinată naţiunilor occidentale.

"Ei văd că există mult sprijin în lumea occidentală (pentru palestinieni)... şi încearcă să arate că ei sunt băieţii buni, iar Israelul sunt băieţii răi, iar Israelul va spune nu", a spus el.

Statele Unite şi statele europene s-ar putea folosi de acest lucru pentru a cere Israelului "să le dea o şansă", a spus el, dar este probabil ca Israelul să ia gestul "cu binişorul".

Guvernul Netanyahu a jurat să elimine Hamas după ce gruparea rebelă a condus un atac asupra Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi răpind alte 250.

Miercuri, un înalt oficial Hamas, Khalil al-Hayyah, a declarat pentru The Associated Press, la Istanbul, că gruparea va accepta "un stat palestinian pe deplin suveran în Cisiordania şi în Fâşia Gaza şi întoarcerea refugiaţilor palestinieni în conformitate cu rezoluţiile internaţionale".

Israelul a capturat Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Gaza în războiul din 1967. Aceste teritorii sunt considerate, în conformitate cu dreptul internaţional şi de către majoritatea comunităţii internaţionale, ca fiind ocupate, iar palestinienii doresc să înfiinţeze un viitor stat. Premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune de mult timp unei astfel de perspective, argumentând că aceasta ar pune în pericol securitatea ţării sale.

Hayyah a mai declarat pentru AP că Hamas s-ar alătura Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) pentru a forma un guvern unificat pentru Gaza şi Cisiordania. Hamas s-a abţinut să se alăture OEP, o grupare umbrelă a facţiunilor palestiniene care au semnat acorduri de pace cu aceasta în anii 1990.

Barghouti a declarat că Hamas a indicat încă din 2007, când a condus un guvern palestinian de uniune naţională, că este dispus să accepte un stat palestinian de-a lungul graniţelor din 1967. El a adăugat că Hamas a fost, de asemenea, în favoarea aderării la OEP, dar o astfel de mişcare nu ar echivala automat cu recunoaşterea Israelului sau a Acordurilor de la Oslo pe care OEP le-a semnat cu acesta în anii 1990.

Hamas nu a emis o declaraţie oficială în care să prezinte concesiile pe care le-au lăudat oficialii săi şi nu este clar dacă declaraţiile făcute de oficialii săi în străinătate reflectă gândirea aripii sale militare de pe teren în Gaza.

Întrebat dacă declaraţia lui Hayyah pentru AP echivalează cu o schimbare a poziţiei Hamas, Naim a declarat că remarcile sale reflectă mesajele grupului de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

Până în prezent, Israelul nu a reuşit să îşi atingă obiectivul declarat de a elimina Hamas din Fâşia Gaza, niciun lider de top al grupului nefiind capturat sau ucis, dar a diminuat semnificativ capacităţile militare şi capacitatea de a conduce ale grupării, deoarece campania sa de bombardamente lasă enclava în ruină.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat la o conferinţă de presă în capitala Qatarului, Doha, că Hamas este dispus să funcţioneze doar ca partid politic odată ce va fi creat un stat palestinian, citând întâlniri între grup şi oficiali turci.

El a făcut apel la Hamas "să îşi exprime clar poziţiile".

Inbar, de la Institutul pentru Strategie şi Securitate din Ierusalim, a declarat că, după 7 octombrie, israelienii tratează Hamas ca pe o entitate ostilă şi doresc să o vadă înfrântă.

"Înţelegem că vor încerca să reconstruiască infrastructura militară" după ce Israelul o va distruge, a spus el, adăugând că Israelul va continua să "cosească iarba", o referire la operaţiunile militare ocazionale pentru a diminua capacitatea militară a Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor