Palestinieni creştini atacă convoiul Patriarhului Teofil, acuzându-l că vinde terenuri bisericeşti investitorilor israelieni

Patriarhul Ortodox Grec din Ierusalim, Teofil al III-lea.
Patriarhul Ortodox Grec din Ierusalim, Teofil al III-lea. (Wikipedia.org)

Un grup de palestinieni creştini au atacat un convoi al Patriarhului Ortodox Grec din Ierusalim în timp ce acesta a vizitat Cisiordania, acuzându-l de controversate vânzări de proprietăţi investitorilor israelieni.

Manifestanţii au blocat sâmbătă coloana de maşini a patriarhului Teofil al III-lea, în timp ce acesta călătorea spre o biserică din Betleem, scandând “Trădatorule, Trădatorule”, a precizat publicaţia The Jerusalem Post.

Liderul religios este acuzat că permite vânzarea controversată a proprietăţii bisericii unor grupuri care contribuie la construirea de colonii ilegale israeliene în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl consideră drept capitală a viitorului lor stat.

Manifestanţii au spart geamurile a trei vehicule din convoi, dar nu şi ale maşinii în care se afla Patriarhul.

Mass media israeliană a afirmat că acordurile controversate ale lui Teofil al III-lea includ proprietăţi din Ierusalimul de Est şi Vest.

“Astăzi, stăm aici pentru a împiedica intrarea trădătorului Teofil”, a afirmat Salama Shaheen, un activist al mişcării Tineretului Ortodox Arab, într-un interviu cu AFP.

“Nu îl dorim pe acest om. Acest om trebuie adus în faţa instanţei pentru că a trădat patria mamă, a trădat biserica şi a trădat fiecare principiu uman”, a adăugat activistul.

Israelul a ocupat Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în 1967 în timpul unui război de şase zile. De atunci, statul israelian a desfăşurat o campanie continuă de construire de colonii în teritoriile ocupate.

Structurile sunt considerate ilegale de comunitatea internaţională din cauză că sunt construite pe teritorii ocupate.

Biserica l-a ales pe Teofil al III-lea în 2005 după ce l-a concediat pe predecesorul său, Irineu, din cauza unui presupus acord în valoare de câteva milioane de dolari pentru vânzarea de terenuri bisericeşti unor cumpărători israelieni.

Nicola Khamlis, primar în Beit Jala, un oraş creştin palestinian învecinat, a declarat că practica a continuat.

“Teofil a ignorat toate cererile şi a continuat să vândă acest teren chiar dacă majoritatea [creştină] a fost împotriva mişcării. Astăzi, luăm atitudine şi îi spunem patriarhului că trebuie să pună capăt vânzării pământului”, a precizat Khamlis.

Atacarea convoiul lui Teofil a avut loc pe fondul unor tensiuni amplificate în Cisiordania de decizia luată în decembrie 2017 de preşedintele american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi după ce a afirmat că, în viitor, va muta ambasada SUA din Tel Aviv în oraşul sfânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe