Mike Pence: Ambasada SUA din Israel va fi mutată în Ierusalim până la sfârşitul lui 2019

Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Ambasada SUA din Israel va fi mutată în Ierusalim până la sfârşitul anului următor, a declarat vicepreşedintele american Mike Pence într-un discurs susţinut luni în Parlamentul israelian, declaraţie ce a alimentat nemulţumirea palestinienilor şi temerile internaţionale.

Preşedintele Donald Trump a recunoscut luna trecută Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a precizat că va muta ambasada americană acolo, declaraţie care a nemulţumit profund palestinienii care revendică partea estică a oraşului, precum şi statele arabe din regiune.

“În următoarele săptămâni, administraţia noastră va avansa planul pentru deschiderea ambasadei americane în Ierusalim – şi acest lucru va avea loc înainte de sfârşitul anului următor”, a afirmat Pence.

“Ierusalimul este capitala Israelului – şi, prin urmare, preşedintele Trump a cerut Departamentului de Stat să înceapă imediat pregătirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite din Tel Avin în Ierusalim”.

Discursul lui Pence a fost întrerupt pentru scurt timp de către membri arabo-israelieni din Parlament care, în semn de protest, au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje în engleză şi arabă, precum “Ierusalimul este capitala Palestinei”. În cele din urmă, aceştia au fost escortaţi afară din sală.

Deşi palestinienii evită administraţia Trump, aceasta susţine că rămâne dedicată să ajute ambele părţi – palestinieni şi israelieni – să negocieze un acord de pace. Negocierile pentru pace au fost întrerupte în urmă cu aproape 4 ani.

Răspunzând discursului vicepreşedintelui american, Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a declarat: “Dacă SUA doreşte să joace un rol de mediator în procesul de pace, ar fi trebui să fie un mediator corect şi să respecte rezoluţiile (internaţionale)”.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, inclusiv Oraşul Vechi şi locurile sale sfinte, să fie capitala potenţialului lor viitor stat. Israelul, care a anexat Ierusalimul de Est după ce l-a capturat în 1967, într-o mişcare nerecunoscută pe plan internaţional, priveşte întregul oraş drept “capitala sa eternă şi indivizibilă”.

Pence, care a vizitat Egiptul şi Iordania înainte să călătorească în Israel, a precizat că prin schimbarea politicii privind Ierusalimul, “SUA a ales realitatea şi nu ficţiunea – şi realitatea este singura fundaţie adevărată pentru o pace corectă şi durabilă”.