Erdogan: relaţiile şi acordurile bilaterale turco-americane îşi pierd validitatea

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Un director al Halbank, o bancă deţinută în mare parte de statul turc, a fost condamnat miercuri de o instanţă federală americană într-un caz privind ocolirea sancţiunilor aplicate Iranului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că acordurile legale bilaterale cu SUA “îşi pierd validitatea”.

“Dacă aceasta este înţelegerea Statelor Unite privind justiţia, atunci lumea este condamnată”, a susţinut Erdogan la o conferinţă de presă, adăugând că “Statele Unite ar trebui să ne scuze, dar legile privind relaţiile noastre bilaterale şi acordurile bilaterale dintre noi îşi pierd validitatea. Sunt trist să spun acest lucru, dar astfel va fi de acum înainte”.

Acestea au fost primele afirmaţii făcute de Erdogan de la anunţarea verdictului împotriva lui Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii Halkbank, acuzat de fraudă bancară şi conspiraţie într-un caz care implică miliarde de dolari. Atilla mai este acuzat că ar fi fost implicat în operaţiuni de spălare de bani în favoarea Iranului.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, care se află în centrul acestui caz controversat, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i atât pe Erdogan, cât şi pe unii miniştri ai guvernului său.

La rândul său, joi, Ministerul de Externe a criticat decizia instanţei americane, precizând că este un amestec fără precedent în afacerile interne ale Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe