Rusia: livrarea sistemelor S-400 către Turcia va începe probabil în 2020

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Moscova intenţionează să înceapă livrarea în Turcia a sistemelor de rachete sol-aer S-400 în martie 2020, a declarat un înalt oficial despre un acord care a provocat nemulţumiri deoarece Turcia este un membru al NATO.

Serghei Chemezov, directorul conglomeratului de stat Rostec, a declarat ziarului Kommersant, într-un interviu publicat miercuri, că acordul în valoare de 2,5 miliarde de dolari va cuprinde patru baterii de rachete S-400.

“Ei plătesc 45% din suma totală a contractului în avans, iar 55% este un credit rusesc”, a precizat Chemezov.

Mişcarea Turciei de a achiziţiona sistemele S-400 a fost privită de unele capitale occidentale ca o sfidare a alianţei NATO pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia, generate de rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei.

Acordul pentru sistemele S-400, anunţat prima dată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în luna septembrie, a provocat de asemenea temeri că armele de producţie rusească nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale alianţei militare vestice.

Ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a afirmat miercuri că acordul pentru S-400 a fost finalizat.

Rusia şi Turcia susţin tabere opuse în războiul sirian, dar Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin şi-au îmbunătăţit relaţia, care a suferit daune semnificative după un incident în noiembrie 2015, când avioanele turceşti au doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei siriene.

Rachetele au o rază de acţiune maximă de 400 de km şi sunt capabile să lovească ţinte aflate la o altitudine maximă de 30 km.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri că Moscova urmează să semneze în curând un acord cu India pentru livrarea de sisteme S-400.

Oficiali ruşi au mai precizat că Rusia şi Arabia Saudită, un aliat al SUA, sunt la un pas de a semna un acord pentru furnizarea de sisteme S-400 Riadului.