SUA reia serviciile de acordare a vizelor în Turcia

Consulatul american din Istanbul, Turcia.
Consulatul american din Istanbul, Turcia. (Getty Images)
Andrei Popescu
29.12.2017

SUA a anunţat că vor relua serviciile de acordare a vizelor în Turcia după o dispută diplomatică anterioară privind angajaţii locali ai consulatelor americane.

În luna octombrie, autorităţile turce au arestat un angajat al consulatului american din Istanbul, acesta fiind suspectat că ar avea legături cu clericul exilat Fethullah Gulen, învinuit de orchestrarea unui puci eşuat împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Un al doilea angajat american a fost dus în custodia autorităţilor turce pentru interogare.

Washingtonul a condamnat măsurile şi a afirmat că trebuie să reevalueze angajamentul Turciei pentru “securitatea misiunii şi personalului american”. Departamentul de Stat al SUA a suspendat de asemenea emiterea tuturor vizelor non-imigrant în Turcia.

Dar acum, ambasada SUA în Turcia pare să îşi fi schimbat poziţia, publicând o declaraţie în care se menţionează:

“Departamentul de Stat este încrezător că situaţia securităţii a fost îmbunătăţită suficient pentru a permite reluarea deplină a serviciilor de acodare a vizelor în Turcia”.

Departamentul de Stat a precizat că a primit asigurări că angajaţii săi locali nu vor fi arestaţi pentru îndeplinirea sarcinilor oficiale şi că Ambasada SUA va fi informată în avans dacă vreunul dintre angajaţii locali se confruntă cu o posibiă arestare.

Ambasada turcă din Washington, D.C., a negat că guvernul turc a oferit astfel de asigurări, dar a confirmat că Ankara a reluat la rândul său serviciile pentru vize pentru cetăţenii americani. Ambasada a oprit emiterea de vize în luna octombrie ca răspuns la mişcarea americanilor.

Tensiunile dintre cei doi aliaţi din NATO s-au amplificat din cauza sprijinului militar acordat de SUA luptătorilor kurzi YPG din Siria, pe care Ankara îi consideră a fi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Acest partid este interzis în Turcia şi desfăşoară de trei decenii o insurgenţă în sud-estul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor