Turcia şi Israelul expulzează reciproc ambasadorii şi consulii după măcelul din Gaza

Turcia şi Israel au expulzat reciproc diplomaţi pe fondul amplificării tensiunilor dintre cele două tabere după uciderea a zeci de palestinieni în Fâşia Gaza de către soldaţii israelieni.
Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Ciocniri violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Thomas Coex/AFP/Getty Images)

O sursă a Ministerului turc de Externe a afirmat marţi că ambasadorul israelian în Ankara, Eitan Naeh, a fost înştiinţat că ar fi “potrivit” să se întoarcă în teritoriile ocupate “pentru o perioadă de timp”.

După câteva ore, Ministerul israelian pentru Afaceri Externe a afirmat că Husnu Gurcan Turkoglu, consulul general turc în Ierusalim, a fost convocat şi i s-a comunicat că trebuie să se întoarcă în Turcia “la consultări pentru o perioadă de timp”.

Drept răspuns, guvernul turc l-a convocat pe consulul general al Israelul în Istanbul, Yossi Levi Safri, şi i-a cerut să părăsească ţara.

Turcia îşi rechemase deja ambasadorii din Tel Aviv şi Washington după inaugurarea de luni a ambasadei SUA în Ierusalim.

În plus, marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au implicat într-un duel verbal din cauza măcelului recent din Fâşia Gaza.

Forţele israeliene au ucis cel puţin 58 de palestinieni în timpul protestelor desfăşurate în ajunul comemorării a 70 de ani de la Ziua Catastrofei (Nakba), care a coincis în acest an cu mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim.

De asemenea, potrivit unor rapoarte, peste 2.000 de palestinieni au fost răniţi de forţele israeliene care au folosit lunetişti, muniţie reală şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Armata israeliană a învinuit Hamas pentru violenţele din Gaza, pretinzând că mişcarea de rezistenţă palestiniană îi “forţează pe rezidenţii din Gaza să îşi rişte vieţile”.

Erdogan a recurs la Twitter pentru a apăra Hamasul şi pentru a critica tratamentul aplicat de Israel împotriva palestinienilor în ultimele decenii.

“Pentru Netanyahu: Hamasul nu este o organizaţie teroristă şi palestinienii nu sunt terorişti. Hamas este o mişcare de rezistenţă care apără pământul palestinian împotriva unei puteri de ocupaţie. Lumea este solidară cu poporul Palestinei şi împotriva asupritorilor acestuia”, a scris liderul turc pe Twitter.

În plus, Erdogan a mai precizat că Netanyahu are sângele palestinienilor pe mâinile sale.

Premierul israelian a răspuns atacului verbal al lui Erdogan: “Un bărbat ale cărui mâini sunt pline de sângele a nenumăraţi cetăţeni kurzi în Turcia şi Siria este ultima persoană care să ne ţină predici despre etica luptei”.

Bekir Bozdag, purtător de cuvânt al guvernului turc, a afirmat că Ankara consideră că SUA este la fel de responsabilă pentru masacrul comis de Israel împotriva palestinienilor din Gaza, adăugând că “SUA este parte a problemei, şi nu a soluţiei”.

În iunie 2016, Israelul şi Turcia au ajuns la un acord privind normalizarea relaţiilor lor, la şase ani după ce un raid militar israelian asupra unei flotile umanitare turceşti care se îndrepta spre Gaza s-a soldat cu moartea a 10 activişti turci în largul mării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe