Turcia critică Israelul pentru suprimarea palestinienilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat Israelul, susţinând că atacul asupra palestinienilor arată că “impertinenţa tiraniei creşte în fiecare zi”, amplificând astfel temerile privind un potenţial al treilea război mondial.

Erdogan a afirmat că palestinienii sunt “simbolul tuturor oamenilor oprimaţi” din lume din cauza “persecuţiei, masacrelor şi nedreptăţilor la care au fost supuşi”, potrivit Express.co.uk.

Preşedintele turc a mai afirmat că femeile şi copiii palestinieni au fost cei mai “expuşi suprimării desfăşurate de administraţia israeliană”, plătind preţul “războaielor şi crizelor".

“Viitorul umanităţii va fi determinat în funcţie de poziţia adoptată faţă de cauza Palestinei şi Ierusalimului”, a precizat liderul turc.

“Dacă se întâmplă contrariul, atunci ne aşteaptă un viitor întunecat în care toate drepturile, libertăţile şi evaluările morale şi legate de conştiinţă vor fi absente sau eliminate şi unde tirania va domina”, a adăugat Erdogan.

El a mai susţinut că “ceea ce se întâmplă în Palestina, în special în Ierusalim, nu reprezintă altceva decât eforturile tiraniei de a justifica suprimările, chiar de a le instituţionaliza. Violenţa pe care administraţia israeliană a impus-o recent în ceea ce priveşte palestinienii arată că impertinenţa tiraniei creşte pe zi ce trece”.

Conflictul israeliano-palestinian este o luptă continuă între cele două tabere ce a început în secolul 20.

Ambele părţi s-au luptat din când în când pentru Fâşia Gaza timp de decenii.

De asemenea, în decursul ultimului an a avut loc un schimb constant de bombardamente între cele două părţi, conflictul dintre ele amplificându-se continuu.

Erdogan a criticat de asemenea “indiferenţa” comunităţii internaţionale faţă de “suferinţele palestinienilor”.

Liderul turc a afirmat: “Indiferenţa comunităţii internaţionale faţă de palestinieni, care au avut zeci de martiri şi mii de răniţi în aceste atacuri israeliene, este un semn al unui viitor în care nicio societate şi niciun individ nu vor fi siguri”.

Totuşi, declaraţia lui Erdogan ar putea să nu îşi obţină efectul dorit, în condiţiile în care, după o lovitură de stat eşuată în 2016, guvernul său a condus Turcia cu o mână de fier, folosindu-se de starea de urgenţă decretată imediat după eveniment. Autorităţile au folosit decretul pentru a aresta jurnalişti din opoziţie şi pentru a închide numeroase organizaţii media.

În luna martie, ONU a cerut suspendarea stării de urgenţă şi a acuzat Ankara de efectuarea de arestări în masă, concedieri arbitrare şi alte abuzuri.

Aproximativ 160.000 de persoane au fost arestate şi un număr similar de funcţionari publici au fost concediaţi de la tentativa de lovitură de stat, a precizat ONU.

De asemenea, diverşi activişti pentru drepturile omului şi analişti au acuzat regimul Erdogan că foloseşte violul pentru a-i pedepsi şi ameninţa pe criticii politici, inclusiv pe jurnaliştii care au îndrăznesc să critice guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe