Erdogan: regimul israelian împinge Orientul Mijlociu către război

Liderul turc a criticat regimul israelian pentru utilizarea “agresiunii inutile” în Siria după recentele lovituri aeriene israeliene în ţara arabă zguduită de război, susţinând că Tel Aviv-ul împinge Orientul Mijlociu către război.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut comentariile duminică, într-un interviu acordat BBC Arabic, susţinând că regimul ocupant “răspândeşte frica şi împinge” regiunea Orientului Mijlociu “către război”.

Erdogan a denunţat, de asemenea, agresiunea aeriană a Tel Aviv-ului împotriva suveranităţii Siriei, la trei zile după ce avioanele de luptă israeliene au atacat zeci de “ţinte” în interiorul ţării arabe, acesta fiind considerat cel mai amplu atac în Siria în ultimele decenii.

În ultimii ani, Israelul a atacat deseori ţinte militare în Siria, ceea ce este considerată a fi o încercare de a sprijini grupuri teroriste care au suferit înfrângeri severe în faţa forţelor guvernamentale siriene care luptă din 2011 împotriva grupurilor militante finanţate din afara ţării.

Israelul a furnizat, de asemenea, arme militanţilor anti-Damasc, precum şi tratamente medicale luptătorilor jihadişti răniţi în Siria, potrivit rapoartelor media.

La sfârşitul lunii martie, preşedintele turc a condamnat “cu tărie” soldaţii israelieni pentru atacarea “inumană” a manifestanţilor palestinieni la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza asediată, la o zi după ce armata israeliană a ucis 16 manifestanţi palestinieni aparent neînarmaţi. Începând cu 13 mai, numărul manifestanţilor palestinieni ucişi a ajuns la 53.

Proteste în masă, cerute de grupul militant Hamas care guvernează Fâşia Gaza, au avut loc în fiecare zi de vineri începând cu 30 martie la graniţa dintre Gaza şi Israel, iar manifestanţii, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, cer respectarea “dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei.

Acţiunile de protest sunt planificate să se încheie în data de 15 mai – la o zi după deschiderea oficială a ambasadei americane în Ierusalim – când palestinienii vor comemora Nakba, sau “catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi din ele în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948.

“Aţi auzit vreo obiecţie demnă de luat în considerare faţă de masacrul comis de Israel, ce a avut loc ieri [30 martie] în Gaza, din partea celor care critică operaţiunea Afrin?”, a întrebat Erdogan într-un discurs susţinut în Istanbul în 31 martie.

Erdogan făcea referire la o operaţiune militară transfrontalieră desfăşurată de Ankara în enclava siriană Afrin împotriva militanţilor din grupul Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG), care este susţinut de SUA şi pe care guvernul turc îl consideră ca fiind un grup terorist. Oraşul Afrin a fost capturat în 18 martie de trupele turce.

De asemenea, în remarcile sale, Erdogan a criticat decizia controversată a preşedintelui american Donald Trump de a se retrage în 8 mai din acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

JCPOA a fost rezultatul câtorva ani de negocieri între Iran, pe de o parte şi grupul P5 1 (SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania), pe de altă parte. Acordul a fost încheiat în 15 iulie 2015 şi prevedea ca Teheranul să îşi limiteze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Totuşi, Trump a criticat acordul ca fiind plin de breşe serioase care au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice. Preşedintele american a cerut statelor semnatare să ia măsuri pentru a acoperi acele breşe, ameninţând că în sens contrar va scoate SUA din acord.

La o zi după decizia provocatoare a lui Trump de marţea trecută, care a declanşat un val de condamnări internaţionale, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat o declaraţie în care a reiterat faptul că Iranul respectă în totalitate termenii JCPOA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe