PAS: În aşteptarea raportului Comisiei de la Veneţia, PD ajunge groparul democraţiei din R. Moldova

Zilele sunt numărate până la publicarea raportului Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral în RM, însă declaraţiile liderului PD, Vlad Plahotniuc şi a preşedintelui Dodon dau de înţeles că ei vor să guverneze veşnic, făcând chiar front comun, menţionează PAS.
Maia Sandu, preşedintele PAS
Maia Sandu, preşedintele PAS (Epoch Times România)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) vine cu acuzaţii dure la adresa guvernării, numind Partidul Democrat în frunte cu Vlad Plahotniuc, groparul democraţiei din R. Moldova. Membrii PAS opinează că în aceste câteva zile care au mai râmas până la publicarea raportului Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, se dă lupta pentru ceea ce a mai rămas din procesul democratic din acest stat. Astfel, fragila democraţie pe care au reuşit moldovenii s-o construiască în anii de după independenţă, este supusă atacurilor zilnice din partea guvernării.

„Partidul (anti)Democrat îşi doreşte să ajungă groparul democraţiei din R. Moldova. Acest proces de distrugere a democraţiei se face în mod consecvent de ceva timp: au capturat instituţiile statului; au dezmembrat partidele parlamentare prin şantaj şi corupere; şi-au croit o majoritate parlamentară în jurul unui partid care a obţinut doar 19 voturi în alegerile parlamentare, astăzi controlând peste 50 de deputaţi; au sufocat şi continuă să sufoce presa liberă; persecută societatea civilă; intimidează funcţionarii publici la toate nivelurile; hărţuiesc primarii şi oamenii de afaceri”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totuşi, liderul PAS a ţinut să precizeze că toate aceste lucruri nu ar fi suficiente pentru PD ca să le asigure puterea veşnică, ar mai exista un obsacol în calea lor şi anume, alegerile parlamentare din 2018 „prin care oamenii îi pot arunca la coşul de gunoi”. Potrivit PAS, guvernării îi este chiar frică de acele alegeri libere şi corecte, şi de oameni.

„Sunt atât de fricoşi încât anul trecut nici nu au îndrăznit să participe la alegerile prezidenţiale. Alegerile viitoare vor să le câştige prin minciună, manipulare şi fraudare. Pentru a-şi atinge scopul au făcut front comun, pe faţă, cu socialiştii. Votul din prima lectură a sistemului electoral mixt este o dovadă concludentă a târgului dintre Plahotniuc şi Dodon, iar comentariile ambelor partide cu privire la raportul Coisiei de la Veneţia pe marginea acestui proiect de lege dovedeşte că argumentele lor sunt pregătite în acelaşi laborator”, a specificat Maia Sandu, conform privesc.eu.

Mai mult decât atât, politiciana consideră că în prezent nu există nici o îndoială că această lovitură pregătită procesului democratic a fost pusă la cale de ambele partide. Democraţii lui Plahotniuc se prezintă drept garantul cursului european al Republicii Moldova, însă afirmă răspicat că „deciziile instituţiilor europene nu sunt obligatorii pentru noi”. „Ce punct de vedere comod. Banii care vin din Uniunea European sunt obligatorii, recomandările, nu. Această declaraţie arogantă, iresponsabilă din partea conducerii Partidului Democrat denotă adevăratul caracter anti-european al actualei guvernări”, a punctat Sandu.

Totodată, nu trebuie uitat nici preşedintele Dodon care „spune sincer că îşi doreşte să construiască un regim autoritar”. Tot el, preşedintele tuturor socialiştilor, se împiedică în propriile declaraţii, afirmând că raportul Comisiei de la Veneţia, ba e important, ba nu e important. „Chiar şi el trimite mesaje împăciuitoare la Bruxelles pe ascuns, pentru că în situaţia în care Rusia nu dă bani, sunt buni şi banii europenilor”, a conchis liderul Partidului Acţiuni şi Solidaritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe