Medic chirurg din Moldova reţinut de CNA pentru estorcarea mijloacelor băneşti

Medic primind mită
Medic primind mită (cna.md)

Un medic chirurg de lal Spitalul Clinic Republican din Moldova a fost reţinut marţi de ofiţerii şi procurorii anticorupţie 72 de ore, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta ar fi pretins şi primit 5400 de lei pentru efectuarea calitativă a unei operaţii în pofida faptului că, în lipsa poliţei de asigurare, pacienta ar fi achitat toate taxele prevăzute de actele normative în vigoare.

Potrivit unui comunicat, cazul a ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) după ce o tânără a sesizat instituţia prin intermediul Liniei Naţionale Anticorupţie, şi a informat că, doctorul ar fi pretins şi primit de la fiica unei paciente mijloace financiare pentru efectuarea calitativă a unei intervenţii chirurgicale.

Astfel, oamenii legii au documentat faptul extorcării de către suspect a mijloacelor băneşti iar în scurt timp, acesta a fost reţinut în flagrant delict în momentul primirii banilor transmişi sub controlul angajaţilor CNA. Medicul ar fi încercat să scape de bani, aruncându-i peste geam de la etajul 11 al clădirii.

CNA menţionează că pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, chirurgul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu amendă în mărime de la 200.000 la 300.000 lei MDL şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.