Promo-LEX: Cetăţenia R. Moldova poate fi atractivă pentru militarii ruşi din Transnistria

Ca urmare a modificărilor recente ale “legislaţiei transnistrene”, militarii ruşi aflaţi în stânga Nistrului ar putea să obţină uşor cetăţenia R. Moldova, fapt ce ar pune în pericol atât securitatea statului, cât şi a Uniunii Europene, atenţionează Promo-LEX.
Cetăţenia R. Moldova
Cetăţenia R. Moldova (cna.md)

Asociaţia Promo-LEX constată că administraţia de la Tiraspol insistă asupra rămânerii forţelor armate ruseşti pe teritoriul din stânga Nistrului prin acordarea "cetăţeniei transnistrene", în prezent fiind create premise prin care militarii străini ulterior pot să obţină cetăţenia Republicii Moldova. Pentru că autorităţile de la Chişinău nu dispun de toate datele complete şi veridice privind persoanele aflate la 1 ianuarie 1990 în teritoriul controlat în prezent de regimul separatist şi nici cele privind persoanele născute în ultimii 27 ani, Promo-LEX recomandă instituirea unor filtre suplimentare la procedurile de acordare a cetăţeniei R. Moldova locuitorilor din estul ţării.

Potrivit unei analize, ONG-ul de drepturile omului relatează că la data de 26 mai 2014 la Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM), a fost înregistrată sesizarea privind interpretarea dispoziţiilor articolului 11 din Constituţie, obiectul sesizării referindu-se la faptul dacă dislocarea pe teritoriul Moldovei a trupelor militare ale altor state sau sub mandat internaţional contravine sau nu prevederilor constituţionale. Sesizarea nu a rămas neobservată de administraţia de la Tiraspol, astfel că la 24 octombrie 2016 a fost înaintat în "Sovietul Suprem" proiectul privind modificarea Legii cetăţeniei “Republicii Moldoveneşti Nistrene” (RMN), care printre altele elimină până la absurd anumite condiţii obligatorii de obţinere a cetăţeniei “RMN”.

La 2 mai 2017, CCM confirmă neconstituţionalitatea dislocării pe teritoriul R. Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, iar administraţia din stânga Nistrului, prin intermediul ultimelor modificări legislative din 31 mai 2017, "oficializează" mecanismul artificial înaintat la 24 octombrie 2016, care facilitează la maximum obţinerea ,,cetăţeniei RMN” de către cetăţenii Federaţiei Ruse care sprijină necondiţionat şi/sau fac parte din forţele armate ruse cetăţeni ruşi care îndeplinesc serviciul militar de cel puţin un an în organele de menţinere a păcii, inclusiv în grupul operaţional al trupelor ruseşti staţionate în regiunea transnistreană, precum şi reprezentanţi ai procuraturilor şi ale altor organe de stat din Rusia).

În context, Promo-LEX atenţionează că prin aceste modificări legislative au fost eliminate şi unele condiţii generale de obţinere a "cetăţeniei transnistrene", cum ar fi: cunoaşterea limbii, refuzul în deţinerea unei alte cetăţenii şi prezenţa unor surse legale de venit, precizând ca urmare a acestor "prevederi legale", administraţia de la Tiraspol insistă asupra rămânerii forţelor armate ruseşti pe teritoriul din stânga Nistrului prin acordarea "cetăţeniei transnistrene". Astfel fiind create premise prin care militarii străini vor putea să obţină destul de uşor cetăţenia Republicii Moldova.

“Impactul acestor modificări se va resimţi în timp, or aceste măsuri vin să consolideze controlul efectiv al Federaţiei Ruse asupra teritoriului din stânga Nistrului. Control efectiv, care pe de o parte reprezintă un obstacol evident în reintegrarea R. Moldova, iar pe de altă parte datorită caracterului nelegitim şi samavolnic al acestuia, generează în final violări constante ale drepturilor omului pentru cetăţenii R. Moldova, care locuiesc în regiunea transnistreană. Mai mult decât atât, din cauza imposibilităţii verificării veridicităţii informaţiilor "oficiale" provenite din regiunea transnistreană, riscul de manipulare a acestor date în scopul obţinerii în mod fraudulos a cetăţeniei Republicii Moldova, este foarte ridicat”, a adăugat asociaţia de drepturile omului.

În concluzie, Promo-LEX precizează că ultimele modificări ale "cadrului normativ", efectuate de administraţia de la Tiraspol au capacitatea să compromită eforturile privind asigurarea securităţii Republicii Moldova, inclusiv prin posibilitatea de a oferi cetăţenia moldovenească militarilor ruşi. “Cetăţenia Republicii Moldova aşadar ar putea fi atractivă pentru militarii ruşi sau alte persoane din Federaţia Rusă ori spaţiul CSI şi din cauza regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, fapt ce ar crea anumite situaţii dificile nu numai pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi pentru relaţia cu Uniunea Europeană.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe