Asociaţia Presei Independente: Acordul de Asociere UE-RM în privinţa mass media implementat parţial

Monitorizarea de către experţii API a prevederilor Acordului de Asociere UE-RM pe segmentul mediatic constată o întârziere în realizarea angajamentelor şi un impact neînsemnat în schimbarea reală în bine a stării mass mediei în Moldova.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Asociaţia Presei Independente din Moldova (API) constată în primul raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass media, asumate de Republica Moldova în Planul de acţiuni (PNA) pentru implementarea Acordului de Asociere (AA) RM-UE prezentat miercuri, că acţiunile planificate pentru perioada 2014-2016 fie au fost realizate parţial, fie nu au fost realizate. Corespunzător, impactul nu a răspuns prevederilor reale ale Acordului de Asociere, nici necesităţii de creare şi dezvoltare a unui sistem mediatic democrat, pluralist şi profesionist.

În plus, la planificarea acţiunilor pentru următoarea perioadă de implementare (2017-2019) nu s-a ţinut cont de prevederile anterioare, iar unele acţiuni irelevante se repetă şi vizează în cea mai mare parte domeniul audiovizualului şi nu sunt în concordanţă deplină cu prevederile Acordului de Asociere.

“Formularea acţiunilor, dar şi modul de raportare a realizării acestora creează impresia generală că PNA este un scop în sine şi nu un instrument de impulsionare a evoluţiilor pozitive în domeniul mass media, bazat pe principii democratice, asumat conştient de către autorităţi”, a menţionat expertul API Ion Bunduchi, potrivit unui comunicat.

Experţii API au formulat mai multe recomandări, inclusiv revizuirea şi completarea Planului de acţiuni astfel încât să cuprindă întregul domeniu mass media, să fie în concordanţă deplină cu prevederile Acordului de Asociere, să nu dubleze obligaţiunile instituţiilor responsabile dictate de legislaţie, să fie exacte, fezabile şi măsurabile. Indicatorii de performanţă să fie revizuiţi de o manieră care să ia în calcul efectele reale ale realizării acţiunilor şi nu acţiunile în sine de natură să nu producă impact. Ritmul de realizare adecvată a acţiunilor oportune şi relevante pentru dezvoltarea mass media să fie accelerat.

“Conform metodologiei pe care am utilizat-o pentru evaluarea cantitativă şi calitativă a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul mass media, acţiunile planificate şi realizate de autorităţi au acumulat 13 puncte din 24 posibile”, a precizat experta API, Aneta Gonţa.

Menţionăm că prevederile Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova constituie rezultatul celor 15 runde de negocieri dintre părţi, începute în 2010 şi finalizate în 2013, când are loc parafarea, la Vilinius, a documentului. A urmat semnarea (27.06.2014), ratificarea, aplicarea cu titlu provizoriu, începând cu 1 septembrie 2014 şi intrarea în vigoare propriu-zisă, la 1 iulie 2016.

Acordul stabileşte cadrul de cooperare dintre R. Moldova şi UE pe toate segmentele importante, fără a-i oferi perspectiva de aderare la organizaţie. Din cele 465 de articole ale documentului domeniul mass mediei este vizat în patru: 130, 131, 132, 133. Ajustările legislaţiei moldoveneşti urmează să se implementeze în 2 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, adică până la 1 iulie 2018.

API precizează că până în martie 2018, va elabora şi prezenta public încă trei rapoarte trimestriale de monitorizare care vor conţine recomandări pentru autorităţile de la Chişinău în scopul realizării mai eficiente a angajamentelor în domeniul mass media, asumate la nivel european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe