Planurile Moscovei de a construi clădiri deasupra conductelor ce transportă deşeuri radioactive trag un semnal de alarmă

Cartierul Shchukino din nord-vestul Moscovei
Cartierul Shchukino din nord-vestul Moscovei (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.04.2024

În urmă cu aproape patru decenii, Uniunea Sovietică a fost martora celui mai grav dezastru nuclear din istorie, când cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, a explodat.

În prezent, în capitala rusă zace latentă sub picioarele moscoviţilor o altă potenţială ameninţare radioactivă.

În cartierul Şchukino din nord-vestul Moscovei, autorităţile municipale planifică noi construcţii deasupra conductelor subterane care transportă deşeuri radioactive lichide, cu planuri de a ridica clădiri comerciale şi rezidenţiale, o şcoală şi o grădiniţă, potrivit The Moscow Times.

Localnicii şi experţii spun că aceste lucrări de construcţie de amploare ar putea deteriora conductele, ceea ce ar putea duce la deversarea acestor deşeuri radioactive în mediul înconjurător.

"În interiorul vechilor conducte, există depozite de săruri radioactive cu grosimea de un centimetru. Există un cocktail uriaş acolo, cu mulţi radionuclizi diferiţi prezenţi", a declarat Andrei Ojarovsky, fizician nuclear şi militant antinuclear.

"În cazul deteriorării unei conducte funcţionale... aceasta ar putea duce la simpla deversare a conţinutului său, ceea ce ar duce la o contaminare locală", a declarat Ojarovsky pentru The Moscow Times.

Dacă proiectul va merge mai departe, acesta va implica demolarea unui complex de garaje de pe strada Rogova din Şchukino - ceea ce îi va înfuria şi mai mult pe locuitori din cauza numărului mare de maşini din zonă.

Ameninţare acoperită

În cartierul Şchukino din Moscova se află mai multe instituţii ştiinţifice. Districtul a fost leagănul industriei nucleare ruseşti în anii 1940 şi a jucat un rol esenţial în crearea primei bombe atomice sovietice.

Printre acestea se numără Institutul Kurchatov şi Institutul Bochvar de Materiale Anorganice, ambele implicate în ştiinţa nucleară până în prezent. Timp de decenii, cercetările lor au generat deşeuri nucleare, transportate prin conducte subterane la uzina de prelucrare a deşeurilor radioactive lichide din Moscova, situată în acelaşi district.

Din cauza secretomaniei care înconjoară acest grup nuclear, informaţiile fiind adesea clasificate în timpul corespondenţei cu autorităţile, volumul exact de materiale radioactive implicate şi amploarea unui ipotetic accident rămân neclare, a declarat Ojarovsky.

Experţii familiarizaţi cu cercetarea nucleară şi-au oferit cele mai bune presupuneri.

"În calitate de persoană cu o educaţie specializată, pot spune că atelierele experimentale radiochimice de la Institutul Bochvar, precum şi reactoarele nucleare şi alte instalaţii de la Institutul Kurchatov, nu pot funcţiona fără a genera deşeuri radioactive, în primul rând deşeuri lichide", a declarat Ojarovsky.

Potrivit lui Ojarovsky, în cel mai rău scenariu, substanţele radioactive s-ar scurge din conductele deteriorate în sol sub formă lichidă, ajungând în cele din urmă în cursurile de apă care alimentează râul Moskva, principala cale navigabilă a Moscovei.

"Acestea (substanţele deversate) se vor dispersa, creând o zonă de contaminare radioactivă care va trebui să fie îngrădită", a spus el.

"În această zonă nu se poate construi nimic şi va fi foarte costisitor de curăţat, din cauză că substanţele radioactive tind să se disperseze destul de uşor, dar sunt foarte greu de colectat înapoi - ştim acest lucru de la Cernobîl şi de la alte accidente".

Vladimir Mordashov, un expert de top al Institutului Kurchatov, unde lucrează din 1955, şi-a exprimat luna aceasta îngrijorări similare.

"Solul de sub cooperativa [garaj] este, în esenţă, un cimitir de deşeuri radioactive cu durată lungă de viaţă", a declarat Mordashov în timpul unei mese rotunde pe această temă la Duma oraşului Moscova, la care au participat deputaţi, experţi şi localnici îngrijoraţi.

"Nivelurile de radiaţii de acolo sunt (atât de ridicate) încât nu este sigur să se construiască nimic acolo. Singura opţiune pentru această zonă este de a umple întreaga cooperativă cu pământ şi de a planta vegetaţie", a spus el.

Pe lângă faptul că afectează în mod direct conductele, operarea maşinilor grele de construcţii ar putea declanşa şi mişcări ale solului. Potrivit planului general al capitalei Moscova, locul se află pe un teren instabil, predispus la evenimente geologice periculoase.

La masa rotundă, mai mulţi locuitori din Şchukino s-au pronunţat, de asemenea, împotriva planurilor de dezvoltare şi au îndemnat autorităţile să oprească proiectul.

"În general, toţi oamenii cu care am vorbit pe stradă ... au fost unanimi în privinţa faptului că trebuie să păstrăm acest complex (de garaje). Nu avem nevoie de nicio dezvoltare specifică acolo; zona noastră este deja suprasaturată atât de maşini, cât şi de clădiri rezidenţiale", a declarat Alexander, care locuieşte în apropierea sitului.

O petiţie împotriva construcţiei a adunat până acum 1.200 de semnături.

Interese mari

De-a lungul mandatului primarului Serghei Sobyanin, capitala rusă a pompat bani în proiecte de construcţie, atrăgându-şi critici pentru planurile predispuse la corupţie care nu ţin cont de opiniile localnicilor.

Nemulţumirea publică izbucneşte în mod regulat în legătură cu diverse planuri de dezvoltare, adesea cele care implică curăţarea spaţiilor verzi.

În 2019, locuitorii au protestat, de asemenea, faţă de construcţia unei autostrăzi despre care au avertizat că ar putea elibera materiale radioactive îngropate de la situl de deşeuri nucleare din apropiere.

La prima vedere, conflictul din Şchukino nu este deloc neobişnuit în această privinţă.

Deputatul Dumei de Stat Denis Parfenov, care s-a întâlnit cu sute de locuitori care se opun proiectului de pe Rogova Uliţa, a afirmat că guvernul de la Moscova pune agenda industriei construcţiilor înaintea preocupărilor localnicilor.

"Asistăm la eforturi de lobby pe scară largă care vizează desemnarea diferitelor zone din Moscova pentru dezvoltare urbană, marea majoritate a cărora se rezumă la ... generarea de profituri mari pentru cei care realizează această dezvoltare", a declarat Parfenov în timpul unei mese rotunde din aprilie la Duma oraşului Moscova.

În ciuda acestui lucru, acum, interesele dezvoltatorilor se ciocnesc cu cele ale corporaţiei de stat pentru energie nucleară Rosatom, pe lângă cele ale locuitorilor Moscovei îngrijoraţi pentru sănătatea lor şi pentru mediu.

Activităţile neglijente din apropierea conductelor ar putea avea un impact direct asupra instituţiilor Rosatom, care ar prefera ca funcţionarea conductelor şi eliminarea corespunzătoare a deşeurilor periculoase pe care le transportă să continue nestingherite.

Potrivit lui Dmitri Grinchik, un reprezentant al Institutului Bochvar al Rosatom, care gestionează conductele, monitorizarea regulată arată niveluri normale de radiaţii la faţa locului.

Institutul Bochvar a confirmat, de asemenea, ameninţarea într-o scrisoare oficială adresată guvernului de la Moscova anul trecut, avertizând cu privire la "drenajul special" de sub garajele de pe strada Rogova şi la zona de protecţie sanitară stabilită în jurul acestuia.

Legislaţia rusă interzice construirea de clădiri rezidenţiale şi publice, inclusiv şcoli şi grădiniţe, în interiorul unei zone de protecţie sanitară.

Cu toate acestea, un an mai târziu, autorităţile municipale nu par dornice de dialog, fiind absente de la recenta reuniune a Dumei municipale din Moscova.

Ojarovsky a avertizat că ascunderea problemei ar duce la riscul unor potenţiale accidente.

De asemenea, el a îndemnat grupul de întreprinderi nucleare din Şchukino să declasifice informaţiile despre conducte şi să marcheze vizibil zona de protecţie sanitară pentru a preveni orice construcţie viitoare acolo.

"La urma urmei, există deşeuri radioactive aici", a spus el. "Acest lucru ar putea duce într-adevăr la probleme grave, atât acum, cât şi în viitor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor