Ion Sturza: Televiziunile ruseşti în Moldova decât să le ia Dodon & Co, mai bine nimeni

Partidul Democrat vine cu o iniţiativă legislativă privind restricţionarea emisiunilor din străinătate cu caracter militar, care ar pune în pericol securitatea Moldovei. Dodon susţine că proiectul propus este o acţiune provocatoare faţă de Rusia.
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon (The Epoch Times Romania)

Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunţă că a înregistrat în Parlament un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului care ar duce la securizarea spaţiului informaţional şi ar asigura un standard european de prezentare a informaţiei politice. De asemenea, potrivit autorilor, noile prevederi legale urmează să permită posturilor de televiziune din Republica Moldova emiterea programelor informaţional-analitice, ştiri şi emisiuni cu caracter militar doar cu referire la ţările membre UE, SUA, Canada şi alte state semnatare ale Convenţiei europene privind televiziunea transfrontalieră.

Iniţiativa prevede şi sancţiuni pentru radiodifuzorii care vor încălca prevederile articolului privind transmisia şi retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Decizia de sancţionare adoptată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. Totodată, stabilindu-se termene de judecată scurte pentru ca justiţia să se pronunţe cât mai rapid dacă va examina astfel de cazuri.

”Acest proiect nu vine să interzică canale de televiziune. Posturile ruseşti vor fi în continuare emise în Republica Moldova, doar vor fi restricţionate ştirile, programele analitice şi cu caracter militar”, a menţionat Andrian Candu precizând că analizele şi rapoartele din ultimii ani făcute de Fundaţia Soros şi Asociaţia Presei Independente ar demonstra că există o tendinţă pronunţată de propagandă şi dezinformare care ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova.

Imediat după publicarea comunicatului de presă pe pagina web a Parlamentului R. Moldova, nu a întârziat să apară şi replica şefului statului, Igor Dodon care scrie pe contul său de Facebook că nu va promulga iniţiativa democraţilor de blocare a buletinelor informaţionale ruseşti deoarece ar fi un act de limitare gravă a libertăţii de exprimare, o răfuială geopolitică şi o sfidare a propriilor cetăţeni.

“Îl consider încă o acţiune provocatoare faţă de Federaţia Rusă. Democraţii numesc asta securizare informaţională. Dar în realitate ei încearcă să elimine orice critică faţă de Occident şi faţă de acţiunile imperialiste ale acestuia. Pentru această guvernare, orice vine din Rusia este rău, orice vine de peste Prut sau de peste ocean este bun”, a adăugat Dodon.

Analistul politic Valentin Dolganiuc a declarat că problema transmiterii canalelor ruseşti pe teritoriul Moldovei ridicată de PDM ar prezenta o luptă din culise deoarece primul promotor al televiziunilor ruseşti în Moldova ar fi Plahotniuc. Soluţia propusă de Dolganiuc fiind interzicerea lor definitivă după exemplul Ucrainei. „În Ucraina au fost interzise toate aceste posturi de televiziune, trebuie să fie interzise şi aici, pentru că mai mari tancuri decât televiziunile ruseşti nu există. Ruşii vor să-i dea postul Pervîi Canal lui Dodon aşa cum i-au dat şi NTV. În consecinţă, Plahotniuc a spus că dacă îl daţi lui Dodon eu interzic, în general, posturile ruseşti aici.”

În context, omul de afaceri, Ion Sturza punctează că propaganda hidoasă rusească va fi eliminată de la Prime (Pervîi Canal n.r.)! ”Oricum, contractul ORT expiră în toamnă şi nu va mai fi prelungit de ruşi. Decât lui Dodon & Co, mai bine nimănui!”, a adăugat fostul premier al RM, ironizând pe seama şefului statului: “Dodon, politic vorbind, trebuie decimat şi trimis să facă ce ştie mai bine, să se odihnească.”