UE nu va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului înainte de un acord de pace final

Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Şefa Uniunii Europene pentru politică externă a respins un apel făcut de premierul israelian Benjamin Netanyahu de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a afirmat în timpul unei conferinţe de presă în Bruxelles că există o “unitate deplină în sânul UE” pentru susţinerea status quo-ului.

Deşi Israelul a declarat Ierusalimul drept capitală a sa încă de când a ocupat partea estică a oraşului - o parte din Cisiordania - după războiul de şase zile din 1967, comunitatea internaţională recunoaşte Tel Aviv-ul drept capitală a ţării.

Israelienii consideră Ierusalimul ca fiind capitala lor “eternă şi nedivizată”, în timp ce palestinienii susţin că Ierusalimul de Est ar fi capitala unui viitor stat palestinian.

Dar, într-un anunţ făcut joia trecută care a atras un val de condamnări internaţionale, preşedintele Donald Trump a afirmat că Departamentul de Stat al SUA va muta ambasada americană din Tel Aviv în Ierusalim – o mişcare care reprezintă de fapt o recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Consensul internaţional asupra Ierusalimului este acela că statutul său ar trebui decis în cadrul discuţiilor pentru pace dintre Israel şi palestinieni. Punctul de vedere este că Ierusalimul ar trebui să devină în cele din urmă atât capitală a Israelului, cât şi a statului palestinian ca parte a soluţiei cu două state.

Dar Netanyahu, în timpul primei vizite efectuate la Bruxelles de un premier israelian în 20 de ani, a declarat că decizia lui Trump reflectă “realitatea” şi a cerut statelor membre UE să facă acelaşi pas.

Netanyahu a mai afirmat că toate sau majoritatea statelor europene îşi vor muta ambasadele în Ierusalim şi vor recunoaşte oraşul drept capitală a Israelului, chiar dacă nu există nicio dovadă că aceste ţări ar plănui să facă o astfel de mişcare.

Liderul israelian a adăugat că puterile străine trebuie să emită o declaraţie, “deoarece recunoaşterea realităţii este esenţa păcii, fundaţia păcii”.

Netanyahu a mai afirmat că Europa trebuie “să înceteze să îi mai răsfeţe pe palestinieni”.

“Cred că palestinienii trebuie să facă o analiză a realităţii. Aceasta este singura modalitate de a avansa spre pace”, a adăugat el.

După decizia lui Trump, de câteva zile au loc conflicte violente între militanţii palestinieni şi forţele de apărare israeliene în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe