Om de ştiinţă rus implicat în producerea toxinei Noviciok, spitalizat după ce a fost lovit de o maşină

Vladimir Uglev
Vladimir Uglev (Captură Foto)

Vladimir Uglev, unul dintre oamenii de ştiinţă ruşi implicaţi în dezvoltarea unui agent chimic letal cunoscut sub numele de Noviciok, a fost spitalizat după ce a fost lovit de un automobil.

Londra susţine că această neurotoxină ar fi fost folosită pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, într-un oraş britanic în luna martie. În context, Marea Britanie a acuzat, fără a prezenta dovezi incontestabile, că Rusia este responsabilă pentru acest atac.

Rusia neagă orice implicare şi acuză britanicii de orchestrarea acestui incident pentru a alimenta isteria împotriva Moscovei.

Omul de ştiinţă pensionat a declarat miercuri pentru The Bell că a fost lovit marţi de un automobil în timp ce traversa strada în apropierea locuinţei sale din oraşul staţiune Anapa.

Uglev a adăugat că a fost spitalizat cu răni la cap şi picior şi că îşi va reveni, conform Moscow Times.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat la începutului acestei luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Lavrov a declarat la o conferinţă de presă recentă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îndeplinească promisiunile electoratului în ceea ce priveşte Brexitul”. De asemenea, oficialul rus a mai susţinut că este posibil ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

Incidentul a dus la un val de expulzări de diplomaţi ruşi din alte câteva zeci de ţări. Astfel, peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte ţări care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini. De asemenea, relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat masiv şi într-un ritm neaşteptat de rapid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe