Israel avertizează că se apropie un asalt asupra oraşului Rafah

Lovituri israeliene în Rafah, Fâşia Gaza
Lovituri israeliene în Rafah, Fâşia Gaza (YouTube Screenshot)
Redacţia
25.04.2024

Avioane israeliene au bombardat miercuri, pentru a doua zi, nordul Fâşiei Gaza, într-un asalt violent care a întrerupt săptămâni de calm relativ, iar Israelul a declarat că avansează cu planurile pentru un asalt total asupra Rafah, în sud.

După săptămâni de lupte mai puţine în urma retragerii bruşte a Israelului la începutul acestei luni, palestinienii de la ambele extremităţi ale Fâşiei Gaza fugeau din nou pentru a-şi salva vieţile din cauza bombardamentelor pe care le descriu ca fiind unele dintre cele mai grave ale războiului.

Un purtător de cuvânt al guvernului premierului Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul "avansează" cu planurile sale pentru o operaţiune terestră la Rafah, dar nu a dat un termen.

Ţările occidentale, inclusiv cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, au rugat Israelul să se abţină de la atacarea oraşului de la marginea sudică a Fâşiei Gaza, care adăposteşte mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei.

Un oficial israelian de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Israelul este pregătit să evacueze civilii înainte de atac şi că a cumpărat 40.000 de corturi care pot adăposti câte 10-12 persoane fiecare. Tot ce a rămas de făcut a fost ca premierul Benjamin Netanyahu să dea ordinul.

Persoanele strămutate care se adăpostesc în Rafah îşi pun problema dacă să fugă din nou. Tamer Al-Burai, care a fugit din oraşul Gaza şi locuieşte acum în Rafah într-un grup de corturi cu şapte membri ai familiei extinse, a declarat că întregul grup se îndreaptă spre coasta Khan Younis, în nord, pentru a încerca să găsească un nou loc, "deoarece Israelul pare mai serios în ameninţările sale de data aceasta".

"Avem femei, copii, bătrâni şi bolnavi, care s-ar putea confrunta cu probleme în cazul în care invazia ar avea loc brusc", a declarat el pentru Reuters, prin intermediul unei aplicaţii de chat. "Invaziile au loc sub ploaia de focuri şi oamenii pot muri în timp ce pleacă. Aşa că am decis să plecăm mai devreme".

Aya, în vârstă de 30 de ani, care s-a adăpostit împreună cu familia sa într-o şcoală, a declarat că le era teamă să rămână, dar nu ştiau unde sunt în siguranţă. Ea auzise de familii care au fugit la Khan Younis, dar ale căror corturi au luat foc atunci când proiectilele s-au prăbuşit în apropiere: "Unde ne ducem?"

"Au ars locul"

La capătul opus al Fâşiei Gaza, oraşul Beit Lahiya a fost bombardat masiv pentru a doua zi miercuri, la o zi după ce armata israeliană a ordonat locuitorilor să părăsească patru districte declarate "zonă de luptă periculoasă".

Israelul a declarat că operaţiunile sale din această zonă au vizat zone de unde aripa armată a Jihadului Islamic, aliniată la Hamas, a lansat marţi rachete asupra a două aşezări israeliene de frontieră.

Israelul a promis că va eradica Hamas după ravagiile făcute de grupul militant în sudul Israelului, la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane şi 253 au fost luate ostatice, potrivit unui bilanţ israelian.

Războiul, aflat acum în a şaptea lună, a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, care spun că se tem că alte mii de persoane sunt îngropate sub dărâmături. Ofensiva a distrus o mare parte din enclavă, provocând strămutarea majorităţii celor 2,3 milioane de locuitori şi creând o criză umanitară.

În ultimele 24 de ore, loviturile israeliene au ucis cel puţin 79 de palestinieni şi au rănit 86, a declarat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Locuitorii din nord, dintre care mulţi au început să se întoarcă în casele abandonate în prima fază a războiului, au descris unele dintre cele mai intense bombardamente din primele săptămâni ale războiului.

"Nu ştim de ce se întâmplă toate acestea. Oare pentru că ne-am întors acasă şi am primit în sfârşit nişte ajutoare după luni de foamete, iar israelienilor nu le-a plăcut acest lucru?", a declarat Mohammad Jamal, în vârstă de 29 de ani, un locuitor din Gaza City, în apropiere de Zeitoun, una dintre cele mai vechi suburbii din Gaza.

"Este ca şi cum războiul a început din nou. Ca şi cum abia acum se întâmplă, au ars locul", a declarat el pentru Reuters, prin intermediul unei aplicaţii de chat.

Medicii au declarat că un atac aerian israelian împotriva unui grup de persoane de pe strada Nasser, în inima oraşului Gaza, a ucis trei persoane şi a rănit altele. Jurnalista palestiniană Amena Hmaid şi unul dintre copiii ei au fost ucişi într-un atac aerian israelian asupra taberei de refugiaţi Beach din oraşul Gaza, a declarat soţul ei.

În alte părţi din Gaza, două persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din Rafah, patru au fost ucise când o rachetă a lovit un grup care se afla în faţa unui supermarket din tabăra de refugiaţi Al-Nuseirat şi una a fost ucisă într-un atac asupra unei case din Deir Al-Balah, în centrul Gaza, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii.

În complexul spitalului Nasser, principala unitate medicală din sud, autorităţile au declarat că au recuperat alte cadavre dintr-o groapă comună găsită acolo, ridicând numărul total la 334.

Palestinienii susţin că trupele israeliene au îngropat cadavrele acolo cu buldozerele pentru a acoperi crimele. Armata israeliană neagă acest lucru, dar afirmă că trupele sale au dezgropat unele cadavre din acel loc şi le-au reîngropat după ce au făcut teste pentru a se asigura că nu se aflau acolo ostatici.

Israelul ameninţa încă din februarie că va lansa un asalt total asupra Rafah, unde, potrivit acestuia, se adăpostesc mii de luptători Hamas şi mulţi dintre liderii mişcării.

Washingtonul i-a cerut aliatului său să se abţină şi spune că, în opinia sa, există alte modalităţi prin care Israelul şi-ar putea atinge obiectivele militare. Dar există din ce în ce mai multe semne că oficialii israelieni sunt fermi în ceea ce priveşte continuarea unui plan de evacuare a civililor pentru a putea lua cu asalt oraşul.

O înregistrare video care circulă online pare să arate rânduri de corturi albe pătrate care se ridică în Khan Younis, un oraş aflat la aproximativ 5 km de Rafah. Reuters nu a putut verifica videoclipul, dar a analizat imagini de la compania de sateliţi Maxar Technologies, care arătau tabere de corturi pe terenuri din Khan Younis care fuseseră părăsite în urmă cu câteva săptămâni.

O sursă guvernamentală israeliană a declarat că guvernul de război al lui Netanyahu intenţionează să se reunească în următoarele două săptămâni pentru a autoriza evacuarea civililor, care se aşteaptă să dureze aproximativ o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor