ONU cere o anchetă privind gropile comune descoperite la două spitale din Gaza, atacate de Israel

ONU au cerut "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" asupra gropilor comune descoperite la două spitale importante din Gaza, 24 aprilie 2024
ONU au cerut "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" asupra gropilor comune descoperite la două spitale importante din Gaza, 24 aprilie 2024 (Screenshot)
Redacţia
25.04.2024

Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" referitoare la gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost atacate de trupele israeliene, potrivit AP.

Anchetatori credibili trebuie să aibă acces la aceste locuri, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, şi a adăugat că mai mulţi jurnalişti trebuie să poată lucra în siguranţă în Gaza pentru a relata faptele.

Anterior, marţi, şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, s-a declarat "îngrozit" de distrugerea centrului medical Shifa din oraşul Gaza şi a spitalului Nasser din oraşul Khan Younis din sudul ţării, precum şi de descoperirea unor gropi comune în interiorul şi în jurul acestor unităţi după plecarea israelienilor.

El a cerut anchete independente şi transparente cu privire la aceste decese, afirmând că "având în vedere climatul de impunitate predominant, acestea ar trebui să includă anchetatori internaţionali".

"Spitalele au dreptul la o protecţie foarte specială în temeiul dreptului umanitar internaţional. Iar uciderea intenţionată a civililor, a deţinuţilor şi a altor persoane care sunt "hors de combat" (incapabile să se angajeze în luptă) este o crimă de război", a declarat Turk.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a calificat marţi rapoartele privind gropile comune din spitale drept "incredibil de îngrijorătoare" şi a declarat că oficialii americani au cerut guvernului israelian informaţii.

Armata israeliană a declarat că forţele sale au exhumat cadavre pe care palestinienii le îngropaseră anterior, cu ocazi căutării rămăşiţelor ostaticilor capturaţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, care a declanşat războiul. Armata a precizat că trupurile au fost examinate într-un mod respectuos, iar cele care nu aparţineau ostaticilor israelieni au fost repuse la locul lor.

Armata israeliană afirmă că a ucis sau a reţinut sute de militanţi care se adăpostiseră în interiorul celor două complexe spitaliceşti, afirmaţii care nu au putut fi verificate în mod independent.

Apărarea civilă palestiniană din Fâşia Gaza a declarat luni că a descoperit 283 de cadavre dintr-un cimitir temporar din interiorul spitalului principal din Khan Younis, care a fost construit când forţele israeliene asediau unitatea, luna trecută. În acel moment, oamenii nu au putut să-şi îngroape morţii într-un cimitir şi au săpat morminte în curtea spitalului, a precizat grupul.

Apărarea civilă a declarat că unele dintre cadavre sunt ale unor persoane ucise în timpul asediului spitalului. Altele au fost ucise atunci când forţele israeliene au efectuat un raid asupra spitalului.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii spun că raidurile asupra spitalelor au distrus sectorul sanitar din Gaza, care încearcă să facă faţă numărului tot mai mare de victime în urma celor peste şase luni de război.

Problema cine ar putea sau ar trebui să efectueze o anchetă rămâne în discuţie.

Pentru ca Naţiunile Unite să efectueze o anchetă, unul dintre organismele sale majore ar trebui să o autorizeze, a declarat Dujarric.

"Cred că nu este treaba nimănui să prejudicieze rezultatele sau cine ar face-o. Cred că trebuie să fie o investigaţie în care să existe acces şi să existe credibilitate", a spus el.

Procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a declarat, după ce a vizitat Israelul şi Cisiordania în decembrie, că o anchetă a instanţei privind posibilele crime comise de militanţii Hamas şi forţele israeliene "este o prioritate pentru biroul meu".

Descoperirea mormintelor "este un alt motiv pentru care avem nevoie de o încetare a focului, de ce trebuie să vedem sfârşitul acestui conflict, de ce trebuie să vedem un acces mai mare pentru umanitari, pentru bunuri umanitare, o mai mare protecţie pentru spitale" şi pentru eliberarea ostaticilor israelieni, a declarat luni Dujarric.

În atacul Hamas care a declanşat războiul, militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi au răpit aproximativ 250 de ostatici. Israelul afirmă că militanţii deţin în continuare aproximativ 100 de ostatici şi rămăşiţele a peste 30 de persoane.

Ca răspuns, ofensiva aeriană şi terestră a Israelului în Gaza, menită să elimine Hamas, a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii, aproximativ două treimi dintre aceştia fiind copii şi femei. Aceasta a devastat cele mai mari două oraşe din Gaza, a creat o criză umanitară şi a determinat aproximativ 80% din populaţia teritoriului să fugă în alte părţi ale enclavei de coastă asediate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor