Laborator elveţian susţine că toxina folosită în cazul Skripal este produsă în SUA/UK, nu Rusia

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Serghei Lavrov, Ministrul rus de Externe a declarat, citând rezultatele testelor efectuate de un laborator elveţian care a examinat mostrele pe care le-a transmis Londrei Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), că Serghei Skripal, un fost agent dublu rus şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu o toxină cunoscută sub numele de 3-3-Quinuclidinyl benzilate sau BZ.

Centrul elveţian a trimis rezultatele către OPCW.

Cu toate acestea, agenţia de monitorizare chimică a ONU s-a limitat doar la confirmarea formulei substanţei folosite pentru a otrăvi cei doi membri al familiei Skripal în raportul său final, fără a menţiona nimic despre celelalte lucruri prezentate în documentul elveţian, a adăugat ministrul rus de Externe.

El a mai spus că Moscova va cere OPCW explicaţii despre decizia sa de a nu include alte informaţii furnizate de elveţieni în raportul său.

Laboratorul elveţian este, de asemenea, un centru recunoscut la nivel internaţional în domeniul protecţiei nucleare, biologice şi chimice şi este unul dintre cele cinci centre autorizate permanent de OPCW.

Ministrul rus de Externe a spus că Londra a refuzat să răspundă la zeci de întrebări "foarte specifice" solicitate de Moscova cu privire la cazul Skripal, precum şi să furnizeze dovezi substanţiale care să explice incidentul.

Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea fostului colonel şi a fiicei sale, fără să dea detalii convingătoare despre dovezile pe care le deţine şi care ar indica amestecul Rusiei în incident.