“O să vă pară rău” este mesajul transmis de ruşi Londrei la întâlnirea CSONU privind cazul Skripal

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia (Getty Images)

Rusia a declarat Marii Britanii în cadrul întâlnirii de joi a Consiliului de Securitate al ONU că “vă jucaţi cu focul şi o să vă pară rău”, făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar fi vinovată de otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.

Aceasta a fost cea de-a doua confruntare între Rusia şi Marea Britanie la CSONU începând cu 4 martie, când fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşului britanic Salisbury. Ulterior, investigatorii britanici au concluzionat că cei doi au fost otrăviţi cu o neurotoxină numită noviciok, aparent de producţie sovietică. Londra a acuzat Rusia de implicare în incident, însă aceasta a negat acuzaţiile.

Atacul a avut urmări diplomatice majore, fiind implicate expulzări în masă de diplomaţi ruşi şi occidentali. Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit pentru prima dată pe acest subiect în 14 martie, la cererea britanicilor. Întâlnirea de joi a avut loc la cererea ruşilor.

“Le-am spus colegilor noştri britanici că ‘vă jucaţi cu focul şi o să vă pară rău’”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în timpul unui discurs de 30 de minute în care a încercat să conteste acuzaţiile britanicilor împotriva Moscovei.

El a sugerat că toţi cei care au văzut seriale poliţiste, precum cel britanic Midsomer Murders, vor afla despre “sute de modalităţi inteligente de a ucide pe cineva”. Oficialul rus a făcut remarca pentru a ilustra natura “riscantă şi periculoasă” a metodei despre care Londra susţine că a fost folosită împotriva lui Skripal.

Poliţia britanică a precizat că neurotoxina ar fi fost lăsată la uşa locuinţei fostului spion din Salisbury, unde acesta a locuit după ce a fost eliberat dintr-o închisoare rusească într-un schimb de spioni. Skripal a fost colonel în serviciul de informaţii al armatei care a trădat zeci de agenţi ruşi serviciului britanic de spionaj MI6.

“Credem că acţiunile Marii Britanii vor rezista oricărei verificări. Nu avem nimic de ascuns... dar mi-e teamă că Rusia ar putea avea ceva de care să se teamă”, a declarat joi ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce.

În cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri la Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Rusia a cerut lansarea unei anchete comune asupra otrăvirii fostului spion rus, însă propunerea a fost respinsă.

Pe de altă parte, Laboratorul britanic pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down a anunţat marţi că nu a reuşit să verifice sursa exactă a agentului chimic folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Gary Aitkenhead, directorul general al laboratorului, a afirmat pentru Sky News: “Am reuşit să identificăm [neurotoxina] ca fiind Noviciok, un agent chimic cu utilizare militară. Nu am identificat sursa exactă, însă am furnizat informaţii ştiinţifice guvernului, care a folosit apoi alte surse până a ajuns la concluziile sale”.

Aitkenhead a mai declarat că substanţa necesită “metode foarte sofisticate pentru a fi creată, capabilităţi pe care doar un stat le-ar putea avea. Continuăm să lucrăm pentru a furniza informaţii suplimentare ce ar putea ajuta să ne apropiem [de sursă], însă nu am reuşit să o facem”.

Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El a declarat la o conferinţă de presă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îşi îndeplinească promisiunile electoratului său în ceea ce priveşte Brexitul”.

Lavrov a mai precizat că s-ar putea ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe