CCR a decis: Probele obţinute nelegal şi declarate nule în procesul penal vor trebui înlăturate din dosare

Pentru ca judecătorul să nu fie influenţat la judecarea unei cauze de probele declarate nule, acestea vor trebui înlăturate din dosare, au decis judecătorii CCR.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Probele obţinute în mod nelegal şi declarate nule în procesul penal trebuie înlăturate din dosare, în scopul garantării prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la un proces echitabil, au decis joi judecătorii Curţii Constituţionale.

Potrivit Hotnews, plenul CCR a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 102 alin. (3) din Codul de procedură penală, text de lege care prevede că "nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei".

Excepţia de neconstituţionalitate a fost admisă constatându-se că aceste prevederi sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma "excluderea probei" se înţelege şi eliminarea mijloacelor de probă din dosarul cauzei.

"Curtea a reţinut că accesul permanent al judecătorului învestit cu soluţionarea cauzei penale la mijloacele materiale de probă declarate nule (nulitate absolută sau relativă) nu poate avea ca efect decât o readucere în atenţia judecătorului, respectiv o reîmprospătare a memoriei acestuia cu informaţii care pot fi de natură a-i spori convingerile referitoare la vinovăţia/nevinovăţia inculpatului, dar pe care nu le poate folosi, în mod legal, în soluţionarea cauzei. Aşa fiind, excluderea juridică a probelor obţinute în mod nelegal şi declarate nule în procesul penal, în lipsa înlăturării acestora din dosarele penale, este insuficientă pentru o garantare efectivă a prezumţiei de nevinovăţie a inculpatului şi a dreptului la un proces echitabil al acestuia", se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

De asemenea, Curtea a constatat în acest caz încălcarea art. 21 alin. (3) şi a art. 23 alin. (11) din Constituţie, cu privire garantarea prezumţiei de nevinovăţie şi dreptul la proces echitabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne