Orban: Sesizările către CCR pe legile Justiţiei, anunţate de USR, sunt ieşite din termen

PNL a făcut propriile sesizări către CCR pe toate legile Justiţiei, în termenul prevăzut de lege şi nu va semna şi sesizările USR către CCR, acestea fiind ieşite din termen, a anunţat Ludovic Orban, în condiţiile în care USR transmitea că "Nu există argumente pentru care parlamentarii Opoziţiei să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România".
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Ana Ion
10.01.2018

Liberalii nu semnează sesizările la CCR privitoare la legile justiţiei anunţate de USR, deoarece acestea sunt ieşite din termen, a anunţat marţi liderul PNL, Ludovic Orban, precizând că formaţiunea sa a atacat în termen constituţional toate legile justiţiei - 303, 304, 317 - şi legea de modificare a ANI la Curtea Constituţională.

"Eu am încredere în colegii mei - numai anul trecut am avut trei sesizări la CCR care au fost validate de Curtea Constituţională - (...) că au capacitatea de a formula sesizări la CCR care să aibă temeiuri extrem de solide de neconstituţionalitate. (...) Mie nu-mi plac poveştile astea. Nu am spus niciodată cuvinte rele despre USR, deşi lucrul acesta nu este valabil şi în cazul colegilor noştri din Opoziţie. Nu voi spune nici acum. Îi rog să-şi consume energia fix pentru bătălia cu PSD", a precizat Orban, citat de Agerpres, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Facebook.

Liderul PNL a mai adăugat că în cazul în care sesizările liberalilor nu vor fi admise de CCR, "meciul" privind modificările la legile justiţiei nu s-a terminat.

"Chiar dacă nu vor fi admise toate solicitările noastre, nu s-a terminat meciul. Preşedintele României este o stâncă în calea oricărei tentative de încălcare a independenţei justiţiei şi de punere în umbră, între paranteze, a campaniei anticorupţie. Preşedintele României oricând are capacitatea de a identifica şi din eventualul răspuns pe care îl primim de la CCR posibile temeiuri de atac la Curtea Constituţională. Războiul este departe de a se termina", a afirmat Orban.

Reacţie din USR

Deputatul Cătălin Drulă a notat, factual, o serie de aspecte în legătură cu acţiunea USR de contestare a constituţionalităţii Legilor Justiţiei:

1) Termenul de depunere a acesteia nu este depăşit. Atât în Constituţie, cât şi în numeroase decizii CCR ulterioare (ex. decizia CCR 89/2017) se prevede admisibilitatea sesizărilor până la data promulgării legilor de către Preşedinte (care nu a avut loc).

2) Acţiunea USR (semnată şi de PMP) are noi argumente de neconstituţionalitate neridicate până acum în celălalte două acţiuni deja pe rol (cele iniţiate în decembrie de PNL şi de Înalta Curte). Noile critici şi argumente ar putea duce la declararea ca neconstituţionale a legilor în ansamblu (în special, cele legate de procedură) sau a unor articole importante.

3) Acţiunea USR ar putea avea ca efect prelungirea calendarului de adoptare a acestor legi, un efect dorit de toate părţile societăţii care s-au opus acestor legi votate de PSD-ALDE-UDMR.

4) Constituţia prevede un număr de 50 de deputaţi pentru a putea sesiza CCR. USR şi PMP au 46 de deputaţi împreună care au semnat sesizarea până acum.

"Sperăm să obţinem şi semnăturile lipsă. E o cauză la care orice forţe politice şi orice parlamentari care se opun Legilor Justiţiei ar trebui să se alăture", a afirmat Drulă.

Reamintim că USR a anunţat marţi că va depune, până la sfârşitul acestei săptămâni, mai multe sesizări la Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi a făcut un apel public la PNL, dar şi la toţi parlamentarii independenţi pentru a semna sesizările.

"Nu există argumente pentru care parlamentarii Opoziţiei să nu se alăture acestui demers absolut vital pentru România", a transmis USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor