Iohannis atacă la CCR legea prin care a fost scos din procedura de numire a şefului ANCOM

Scos de Guvern şi, ulterior, de Parlamentul majoritar PSD din procedura de numire a şefului arbitrului pieţei telecom, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat judecătorilor Curţii Constituţionale - singurii care mai pot face ceva.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)
Ana Ion
15.01.2018

Preşedintele Iohannis a trimis luni Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind aprobarea ordonanţei de urgenţă care l-a scos din procedura de numire a arbitrului telecom - ANCOM - instituţie condusă în prezent de fostul premier Sorin Grindeanu.

În sesizarea sa, şeful statului atrage atenţia că lipsesc elementele de fapt şi de drept din care să reiasă, pe de o parte, existenţa situaţiei extraordinare şi, pe de altă parte, urgenţa reglementării.

"Prin legea dedusă controlului de constituţionalitate, supravegherea ANCOM, menţionată atât de reglementările europene cât şi de prevederile constituţionale relevante, s-a transformat într-un autentic control de tutelă, în virtutea căruia puterea legiuitoare poate demite conducerea ANCOM fără respectarea exigenţelor stabilite de Directiva 2009/140/CE, ceea ce determină încălcarea art. 148 alin. (2) şi alin. (4) din Constituţie, prin încălcarea prevederilor exprese ale Directivei 2009/140/CE. În acest sens, Curtea Constituţională poate adresa o întrebare preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a stabili în ce măsură procedurile de desemnare/demitere a conducerii ANCOM şi modalităţile de supraveghere exclusiv de către Parlament sunt sau nu conforme cu dreptul Uniunii Europene", se arată în comunicatul publicat de Administraţia prezidenţială.

De asemenea, preşedintele mai susţine că legea adoptată de Parlament conţine o serie de reglementări noi faţă de ordonanţa aprobată, după o procedură care contravine principiului bicameralismului, ceea ce încalcă dispoziţiile art. 75, art. 115 alin. (4) şi ale art. 148 alin. (2) şi alin. (4) din Constituţie.

Sesizarea transmisă de preşedinte CCR poate fi accesată aici

Reamintim că scoaterea preşedintelui din procedura de numire a şefului ANCOM a fost criticată atât de către preşedinte cât şi de Opoziţie.

"Problema nu este că vor numi pe altcineva, ci modul în care au decis să facă aceste modificări, o modalitate lipsită de transparenţă, prin aceeaşi procedură pe care am mai văzut-o deja - pur şi simplu lansarea pe ordinea de zi (n.a a şedinţei de Guvern) a unui nou punct, tratat foarte rapid în procedură de urgenţă, ceea ce nu este o chestiune transparentă, nu este un mod responsabil de a guverna şi de a te raporta la cetăţenii acestei ţări care aşteaptă de la autorităţile statului tocmai un mod corect şi transparent de acţiune", declara în aprilie Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor