Procuror-şef: Vom ajunge să protejăm excesiv suspecţii şi inculpaţii, în detrimentul cetăţeanului nevinovat

Combaterea infracţiunilor - care va fi afectată de modificarea Codurilor Penele - este despre viaţă, despre modul cum am convenit să convieţuim, iar dacă intrăm cu talpa în reguli şi lărgim excesiv drepturile suspecţilor în detrimentul interesului general, ordinea de drept şi ordinea publică dispar, susţine Romulus Varga, procuror-şef în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Romulus-Dan Varga
Romulus-Dan Varga (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Dacă modificările Codurilor Penale ar intra în vigoare în forma în care au fost discutate în Parlament, s-ar ajunge ca sistemul judiciar românesc să protejeze excesiv persoanele suspectate de comiterea unei infracţiuni, în detrimentul interesului general al cetăţeanului care nu are nicio vină, a explicat, miercuri, Romulus Varga, procuror-şef în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

"Dacă modificările Codurilor Penale ar intra în vigoare - dar am îndoieli serioase că ar putea să intre în vigoare în forma în care sunt acum, dar dacă ar intra - ar dezechilibra, fără discuţie, rolul pe care îl avem de a proteja toţi reprezentanţii societăţii, şi pe cei care comit infracţiuni - că sunt prezumaţi nevinovaţi - şi pe cei care sunt poate victime sau potenţiale victime ale acestor infracţiuni. Am ajunge să protejăm excesiv persoanele suspectate de comiterea unei infracţiuni, în detrimentul interesului general al cetăţeanului care nu are nicio vină!", a declarat Varga, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times, la finele ultimei ediţii a emisiunii Rezistenţa TV.

Potrivit procurorului - care acuzase într-o postare pe Facebook, dedicată modificării Codurilor Penale, că România va deveni primul paradis penal din lumea civilizată - prin acest set de amendamente discutate în Parlament, ajungem să lărgim drepturile procedurale ale suspecţilor şi inculpaţilor peste limita existentă în alte state civilizate şi peste necesarul rezonabil.

"Fără îndoială că drepturile procedurale şi seria de directive au început cu asigurarea dreptului la apărare, la avocat, a fi informat de procedura penală care se desfăşoară împotriva ta, asigurarea dreptului la interpret, la traducere, în cazul în care nu vorbeşti limba procedurii, şi am ajuns acum la prezumţia la nevinovăţie şi la dreptul de a fi prezent la procedurile penale... E nevoie de o bază solidă de drepturi procedurale pentru suspecţi şi inculpaţi, avem nevoie de asta pentru a fi credibili şi pentru a avea un sistem armonizat cu celelalte state europene, dar problema e cât de departe vrem să mergem, pentru că directiva ne lasă dreptul să mergem mai departe decât setul minim.

Avem libertatea - Parlamentul naţional are libertatea să meargă mai departe şi să dea nişte drepturi şi mai largi categoriilor vizate. Problema este cât de departe vrem să mergem şi prin acest set de amendamente mergem foarte departe! Şi ajungem pe de o parte să le dăm un set de drepturi inculpaţilor şi corelativ să le luăm procurorilor din instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a investiga şi exercita acţiunea penală. Ori, acestea două cumulate ne duc la un spaţiu de convieţuire nesigură în toate sensurile", a explicat Varga.

Procurorul a mai precizat că procesul penal, combaterea infracţiunilor nu este numai despre corupţie şi lupta anticorupţie, ci reprezintă mult mai mult de atât.

"Este despre viaţă, modul cum am convenit noi să convieţuim, ne-am stabilit nişte seturi de reguli, care sunt coduri, pe care ni le-am asumat, ori dacă intrăm cu talpa în regulile astea şi le lărgim excesiv, dispare ordinea de drept şi ordinea publică.

Potrivit lui Varga, magistraţii care, reamintim, deja au exprimat puncte de vedere scrise, au protestat paşnic etc., nu pot face mare lucru în acest moment iar speranţa este la CCR şi Iohannis.

"Ne punem speranţa în acele filtre - CCR şi Iohannis! În măsura în care, prin absurd, ar trece chiar şi amendamentele care nu sunt de dorit, dacă vor trece în versiunea asta, o să ne reaşezam, o să încercăm din nou ca în 2014 să înţelegem, să ne redefinim setul de instrumente pe care îl avem la dispoziţie şi să lucrăm cu ele. Va fi foarte greu, va fi nevoie de resurse umane şi financiare semnificativ mai mari pentru a atinge rezultate semnificativ mai mici.

Justiţia este în pericol în momentul de faţă prin modul de adoptare a legilor Justiţiei şi potenţiala, îngrijorătoarea procedură care ar putea fi similară şi în cazul amendamentelor la Coduri. Suntem îngrijoraţi, unii au ieşit în faţa instanţei, alţii se raliază la aceste acţiuni în alte moduri. Vrem să arătăm că nu e în regulă", a mai opinat Varga.

Romulus Varga a comentat şi proiectul prin care deputatul PSD Cătălin Rădulescu voia să dezincrimineze luarea şi darea de mită pentru altul, traficul de influenţă, folosirea abuzivă a funcţiei pentru obţinerea de favoruri sexuale etc., şi a opinat că acesta este în afara oricărei explicaţii rezonabile.

"Este îngrijorător că am ajuns la un nivel la care autocenzura de partid sau pe care ar trebui să o aibă membrii Parlamentului a dispărut cu desăvârşire. Acele propuneri sunt mult peste aceste amendamente care au totuşi o directivă invocată ca fiind justificarea formulării lor. Acolo suntem în afara oricăror explicaţii rezonabile şi definesc, în mod evident, un posibil paradis penal."

În ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, Varga consideră că aceştia ar trebui să le transmită politicienilor că legitimitatea nu acoperă orice:

"Cred că trebuie să transmită faptul că legitimitatea dată prin vot nu acoperă orice. Ok, ţi-ai câştigat dreptul să fii acolo nu cu 60% chiar şi cu 90%, dar asta nu înseamnă că ţi-am dat acordul implicit să faci orice sau că ţi-am dat acordul implicit să uiţi de priorităţile imediate, de nevoia de asistenţă sanitară, de nevoia de educaţie, de nevoia de ordine publică la cel mai de jos nivel, nevoia de drumuri care să nu ne omoare şoferii, să laşi aceste priorităţi şi să te ocupi de lucruri care par că nu vizează marea masă a românilor, care par că sunt ţintite! Poate că nu sunt, dar aşa par! Şi trebuie să transmită cetăţeanul român într-un fel sau altul - să transmită prin diferite forme de mesaj colectiv, transmis paşnic şi ţintit, punctual", declară Varga.

Romulus Varga este procurorul care a instrumentat dosarul Elodia, obţinând condamnarea lui Cioacă pentru 21 de ani, cazul omorârii lui Ionuţ, copilul muşcat de câini în Parcul Tei etc. Cel mai recent dosar de răsunet instrumentat de Varga este ”Hexi Pharma.”