Marş al Speranţei de la Cluj la Bucureşti. "Pentru Justiţie fiecare pas!"

Cinci persoane au pornit pe jos, într-un "marş al speranţei" spre Bucureşti, pentru a lua parte la mega-protestul pentru justiţie ce va avea loc pe 20 ianuarie în Capitală. Lor li se vor alătura 4 nevăzători care îşi doresc ca ţara să se schimbe, pentru ca oamenii să nu se mai gândească la emigrare.
Marş al clujenilor
Marş al clujenilor (Corupţia Ucide)

Cinci persoane au pornit, miercuri, de la Cluj, într-un marş care va dura 11 zile, pentru a ajunge pe 20 ianuarie la Bucureşti, la protestul masiv pentru apărarea independenţei justiţiei. Traseul marşului este: Turda, Târgu Mureş, Sighişoara, Braşov, Ploieşti, Bucureşti-Piaţa Universităţii.

Grupul este format din iniţiatorul acestui demers, clujeanul Sorin Bobiş, căruia i s-au alăturat Reka Denes, o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş, Alexandre Lacaille cetăţean francez căsătorit cu o româncă şi Nicolae Câmpan. O parte din drum, Sorin Bobiş va fi însoţit şi de fiul său mai mic şi de soţia sa, care va conduce maşina ce asigură suportul şi bagajele grupului. Celor cinci li se vor alătura, sâmbătă sau duminică, de la Sighişoara alte cinci persoane, respectiv Cristinel Ciolacu, Gheorghe Bratu, Valeriu Borşan, Ionel Popa şi George Vîrgolici. Patru dintre aceştia sunt nevăzători. Interesant este că şi iniţiatorul marşului, Sorin Bobiş are probleme cu un picior, efortul său urmând să fie cu atât mai mare.

”Intenţia noastră este să mergem pe jos la Bucureşti, în "Marşul Speranţei", pentru a ajunge la mitingul programat în Capitală în 20 ianuarie. Vrem prin acest marş să spunem răspicat că nu dorim modificarea legilor justiţiei, este forma noastră de protest. Mesajul nostru este "Toată lumea la Bucureşti!", trebuie să fim cât mai mulţi acolo. Vom merge pe drum, în şir indian, şi mi-aş dori ca la intrarea în Bucureşti să fie un şir de 2 kilometri şi să ne întâlnim toţi clujenii care vor merge la miting pentru a merge împreună în Piaţa Universităţii. Când am avut această iniţiativă m-am întrebat cui ne adresăm şi am spus că ne adresăm bucureştenilor. Dacă noi venim pe jos din Cluj, şi ei trebuie să iasă din blocuri, să vină în stradă, să protesteze”, a declara Bobiş, citat de Mediafax.

La rândul său, Valeriu Borşan, unul dintre nevăzătorii care se vor alătura sâmbătă grupului, se declară mânat şi el de dorinţa schimbării în bine a acestei ţări, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară pentru a putea trăi decent.

"Unii dintre noi am fost plecaţi pe afară, am emigrat, am stat 15 ani în cazul meu. Deci am emigrat o dată şi nu am vrea să emigrăm şi a doua oară şi am face orice să nu se întâmple asta. Şi nici pentru prima oară nu ar fi normal ca oamenii să îşi dorească să plece. De aceea am vrea să facem asta, să nu fim nevoiţi să emigrăm a doua oară", a explicat Valeriu Borşan, pentru Epoch Times, de ce pleacă în marş.

Borşan se declară nemulţumit atât de atacurile asupra Justiţiei cât şi, în genere, de situaţia din România care se datorează "nomenclaturiştilor şi comuniştilor" din aparatul de stat.

"Toate pleacă de la răul care este acolo sus. Până când nu se rezolvă problema cu cei care fac parte din aparatul vechi de stat, nomenclaturiştii, comuniştii ăştia nenorociţi de care nu am reuşit să scăpăm, nu o să se întâmple nimic bun în ţara asta. Deci nu trebuie făcută o chestie cosmetică, cum se întâmplă zilele astea, cu taberele din partidul nenorocit al lui Dragnea, şi să ne bucurăm noi dacă bate Tudose! Da, între Dragnea şi Tudose, ţinem cu Tudose, dar asta nu ne rezolvă nouă problemele. E limpede că trebuie o soluţie profundă, nu una de faţadă!", spune Borşan.

Mai multe detalii despre călători pot fi accesate pe pagina dedicată acestui marş: https://www.facebook.com/events/314785139025471/

Sorin Bobiş şi colegii lui de drum îi invită pe toţi cei ce rezonează cu acest demers să i se alăture, dacă nu pentru tot marşul, măcar pe etape scurte, fie şi câţiva kilometri.

"Pe tot parcursul marşului vom fi bucuroşi să fim însoţiţi chiar şi pe parcursul a câţiva km de cei ce au aceleaşi idei ca şi noi. Voi încerca să vă ţin la curent cu traseul nostru", scrie clujeanul, pe Facebook.

Reamintim că mii de persoane şi-au bifat, pe Facebook, participarea la protestul intitulat simbolic "România spune nu corupţiei!", programat să aibă loc pe 20 ianuarie, în Bucureşti. Promovat de mai multe grupuri civice - Corupţia Ucide, Rezistenţa, Insistăm De-clic, Iniţiativa România, Pro-Fest, vedem Just, Aradul Civic, Contract România - , protestul pentru apărarea Justiţiei ar urma să înceapă la ora 18.00, în Piaţa Universităţii, de unde ar urma să se plece în marş spre Parlament, "cu vizite la instituţiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)".

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici