Şeful CCR, invitat oficial să sesizeze Comisia de la Veneţia în privinţa legilor Justiţiei

Partidul Naţional Liberal a solicitat oficial şefului Curţii Constituţionale să sesizeze Comisia de la Veneţia pe tema legilor Justiţiei.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.01.2018

PNL a înaintat o scrisoare adresată preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, semnată de liderii grupurilor sale parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de partidul condus de Ludovic Orban.

Obiectul scrisorii priveşte modificările aduse la Legile Justiţiei, contestate de PNL la Curtea Constituţională, faţă de care instanţa de contencios nu s-a pronunţat până la acest moment. În acest sens, PNL solicită CCR sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte de a se pronunţa asupra sesizărilor primite, în acord cu solicitarea exprimată recent de secretarul general al Comisiei, Thorbjørn Jagland.

"PNL este singurul partid parlamentar care a depus sesizări privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legilor Justiţiei. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a invocat temeiuri de neconstituţionalitate care în opinia sa ar trebui să ducă la respingerea acestor modificări. Avem încredere că temeiurile de neconstituţionalitate identificate atât de PNL prin experţii săi, cât şi de ÎCCJ, constituie argumente solide pentru invalidarea proiectelor menţionate", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, liberalii menţionează că procedura privind intrarea în vigoare a legilor rezervă dreptul Preşedintelui României de a face propria analiză şi de a iniţia o nouă contestare a acestora la Curtea Constituţională dacă vor fi identificate noi temeiuri de neconstituţionalitate.

"În continuare, aşa cum în cadrul Comisiei speciale şi în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului PNL s-a luptat pentru blocarea modificărilor nocive propuse de PSD-ALDE, grupurile parlamentare ale PNL vor folosi toate instrumentele legale şi constituţionale pentru a opri atacul PSD-ALDE la adresa sistemului judiciar", a transmis PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor