Svitolina: "Chiar nu mi-a venit să cred că s-a terminat şi am obţinut trofeul"

Declaraţiile Elinei Svitolina de la sfârşitul meciului, după ce jucătoarea ucraineană a cucerit trofeul turneului WTA din Toronto, Rogers Cup, şi a rămas neînvinsă în meciurile pentru titlu ale sezonului.
Gina Zaragiu
14.08.2017

alte articole

Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017
Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017 (Zairbek Mansurov / Epoch Times)
Gina Zaragiu
14.08.2017

Jucătoarea ucraineană Elina Svitolina, numărul 5 mondial şi cap de serie 5, a câştigat turneul Rogers Cup de la Toronto, învingând-o în finală pe daneza Caroline Wozniacki, locul 6 WTA, cu scorul de 6-4, 6-0.

După meci, răspunzând la întrebările presei despre ce simte după ce a câştigat cel de-al cincilea titlu al anului, Elina Svitolina a declarat că are nevoie de timp pentru a realiza cu adevărat, pentru că a avut multe meciuri în ultimele două zile.

"Şi a fost într-adevăr fizic foarte greu. Astăzi a fost foarte cald. Deci, am luptat cu adevărat. Sunt foarte fericită că s-a terminat. Şi cu un titlu, este şi mai special".

Svitolina este primul jucător care a câştigat trei turnee Premier 5 într-un singur sezon. Singurii jucători care au câştigat vreodată două turnee au devenit numărul 1 în lume. Întrebată ce simte despre această realizare şi dacă ea crede că aceasta o poate face să-şi reevalueze jocul şi cariera, Svitolina a răspuns: "Da, e uimitor că am realizat asta. Dar încerc să mă gândesc la un singur turneu la un moment dat. Încerc să nu mă gândesc atât de mult la toate titlurile câştigate anterior. Desigur, îmi aduce încredere, am experienţa din acele finale, dar încerc să o iau ca pe o nouă provocare şi o aştept întotdeauna cu nerăbdare".

Întrebată ce va face de fapt pentru a sărbători victoria, tenismena a răspuns: "Probabil o să-mi cumpăr ceva. Nu ştiu. Este o întrebare foarte grea. Mă duc mâine sau în seara asta la (turneul de tenis de la) Cincinnati şi nu am prea mult timp să sărbătorim. Deci probabil că o voi face după Cincinnati.

La întrebarea despre cea mai mare calitate a sa, Svitolina a răspuns că încearcă să lupte până la sfârşit. "Eu pot vorbi doar pentru mine. Desigur, există o mulţime de fete în turneu care se luptă până la capăt precum Caroline, Halep şi Muguruza. Ele toate sunt luptătoare. Şi încerc mereu să joc până la ultimul punct şi niciodată să nu mă pun într-o stare de spirit negativă şi încerc mereu să fiu mai pozitivă şi să joc, până când se joacă ultimul punct. Poate că asta este cea mai mare calitate. Dar, da, încerc doar să dau 100%. Şi, de asta sunt destul de obosită acum, pentru că, ştiţi, am făcut totul astăzi. Pentru că era foarte cald. Am fost foarte obosită. Am dormit doar trei, patru ore, deoarece, probabil, am băut prea multă cafea ieri, pentru că, de asemenea, a fost o noapte foarte lungă. Apoi trebuia să joc primul game şi m-am aşezat. Deci da, cafeaua probabil şi-a făcut efectul".

Cu privire la mentalitatea pe care o are în aceste meciuri - pentru că, evident, a ajutat-o până acum să câştige 5 finale - Svitolina a notat că încearcă să se gândească numai la un singur meci odată. "Ca şi astăzi, m-am dus la meci şi m-am gândit: "Bine, nu este ultimul meci. Doar am încercat să cred că acesta este în sferturile de finală, pentru că aş fi putut juca cu Caroline în sferturi sau semifinale. Finalele au întotdeauna o mare presiune deoarece crezi că eşti foarte aproape de a câştiga, dar eşti foarte departe în acelaşi timp. De aceea este foarte important să am mentalitatea potrivită pentru finală şi să fac - bineînţeles că va exista presiune - dar încerc doar să fac tot ceea ce este nevoie pentru a nu mă gândi la asta".

Întrebată despre aşteptările din această săptămână şi în special weekend-ul final în care a trebuit să bată trei jucătoare clasate în primele şase poziţii ale clasamentului, în două zile, Svitolina a declarat că a încercat să nu se gândească atât de mult. "De fapt, când am venit aici, nu aveam deloc aşteptări, pentru că eram puţin rănită. Nu ştiam cum va reacţiona corpul meu. A fost foarte greu când am venit aici. Nu m-am simţit atât de bine în teren şi de aceea am venit mai devreme. Şi, am avut ceva timp aici să mă adaptez, să mă pregătesc şi să fiu gata. Şi cred că a fost un turneu excelent pentru mine. Am bătut patru jucătoare foarte bune. A fost o săptămână foarte specială pentru mine".

Întrebată ce vede ca fiind unele dintre cele mai mari diferenţe dintre ea şi Caroline, având în vedere jocul lor similar, sportiva a declarat că doar încearcă să-şi facă jocul ei. "Nu mă gândesc prea mult dacă am un joc similar cu cineva. Încerc să mă gândesc la ce pot face în teren, ce pot face cu mingea. Încerc să nu mă gândesc atât de mult la ceea ce face sau ce plan are cineva împotriva mea. Încerc doar să-mi fac jocul şi să mă concentrez cu adevărat asupra a ceea ce am de făcut cu mingea şi unde trebuie să plasez mingea. Acesta este scopul meu principal".

"Am fost foarte, foarte obosită după primul joc al primului set. Şi am ştiut că trebuie să dau totul deoarece Caroline nu pierde prea mult. Trebuie să munceşti cu adevărat pentru a obţine o greşeală forţată din partea ei. Şi am decis doar că voi juca fiecare minge şi, da, voi da totul în teren. De aceea, emoţional, am fost uşurată când am câştigat primul set şi apoi am jucat din ce în ce mai bine în al doilea. Şi s-a întâmplat. Chiar nu mi-a venit să cred că s-a terminat şi am obţinut trofeul".

Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017 (Zairbek Mansurov / Epoch Times)
Elina Svitolina a câştigat turneul de la Toronto, Rogers Cup 2017 (Zairbek Mansurov / Epoch Times)

"A fost o călătorie lungă şi eu încă mai mai mult drum de parcurs. Încerc să privesc doar în faţă. Vor fi multe meciuri dure, turnee dure. Am 22 de ani, aşa că încă mai am o carieră în faţa mea şi, sper, încă mulţi ani de acum înainte. Şi, da, mereu mă gândesc la ce este în faţa mea. Bineînţeles că sunt foarte, foarte fericită că am putut câştiga cel de-al cincilea titlu, dar, în acelaşi timp, trebuie să mă mişc. Am următorul turneu acum (Cincinnati) şi apoi vine turneul US Open. Deci, întotdeauna există ceva în faţa şi este foarte important pentru mine să am această mentalitate".

Făcându-se aluzie la faptul că oponenta sa a dat cu racheta în fileu şi întrebată dacă este vreodată nervoasă, Svitolina a răspuns:

"Bineînţeles că sunt nervoasă. Toată lumea devine nervoasă. Dacă nu eşti nervos atunci ceva e în neregulă. Deoarece toţi sportivii, bineînţeles, vor atât de mult să câştige încât uneori devine prea mult. Deci, trebuie găsită cu adevărat calea de a-ţi gestiona nervii, tot timpul, şi să încerci să găseşti zona în care te simţiţi confortabil şi joci cel mai bine. Pentru mine e complicat, pentru că unii spun că da, dacă îţi izbeşti racheta (de fileu sau de suprafaţa de joc) atunci asta înseamnă că cealaltă persoană va obţine ceva, sau va fi mai pozitivă. Dar, pe de altă parte este dificil, deoarece unii jucători îşi izbesc racheta şi apoi încep să joace mai bine (...) şi să fie mai relaxaţi. Deci nu mă gândesc la asta. Desigur, uneori este frumos să vezi că faci o treabă bună şi că pui pe cineva sub presiune. Dar nu mă gândesc prea mult la asta. Nu e ceva important pentru mine".

În legătură cu meciul de la Dubai, în care a învis-o în finală pe Caroline cu 6-4, 6-2, iar astăzi a bătut-o cu 6-4, 6-0, Svitolina a declarat că fiecare meci este diferit. "În cel pe care l-am jucat în Dubai am fost sub presiune mare. A fost prima dată când am intrat în top 10. Şi câştigul a fost uimitor. Bineînţeles că am făcut puţin mai multe greşeli decât am făcut astăzi. Dar am obţinut experienţă din acel meci, pentru că (Caroline) este foarte dură. Deci, trebuie să ai o minte clară şi un plan clar despre ce faci în teren. Aşa că am învăţat din acel meci şi cu adevărat m-a ajutat astăzi să-mi stăpânesc nervii şi să fiu calmă în momentele importante".

La întrebarea cum se simte înaintea turneului US Open, Svitolina a afirmat: "Mă descurc bine. Partea mea mentală este puternică. Joc un tenis bun. Este un semn bun pentru pregătirea pentru US Open. Şi, da, încerc doar să ţin pasul şi să fac tot ce pot pentru a mă pregăti pentru US Open".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor