Novak Djokovic devine cel mai vârstnic nr. 1 din istoria clasamentului PIF ATP

Novak Djokovic a început luni, 1 aprilie cea de-a 419-a săptămână, un record, în fruntea PIF ATP Rankings.
Novak Djokovic
Novak Djokovic (screenshot via ATP Staff)

Începând de luni , 1 aprilie a 419-a săptămână pe locul 1 mondial, sârbul a doborît recordul lui Roger Federer ca fiind cel mai vârstnic nr. 1 din istoria PIF ATP Rankings.

Unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile din lumea sportului, Djokovic a demonstrat o longevitate aproape de neegalat la vârful sportului său chiar şi în cel de-al patrulea deceniu de viaţă. De la împlinirea vârstei de 30 de ani, la 22 mai 2017, sârbul a câştigat 31 de titluri la nivel de circuit, inclusiv 12 din cele 24 de Grand Slam-uri, 10 din cele 40 de coroane ATP Masters 1000 şi două din cele şapte trofee Nitto ATP Finals.

Munca asiduă şi profesionalismul renumit al lui Djokovic în fiecare aspect al pregătirii, antrenamentului şi recuperării sale au făcut ca el să rămână unul dintre cei mai buni sportivi din acest sport până la jumătatea vârstei de 30 de ani. Pentru a-şi completa strălucirea evidentă de pe teren, Djokovic practică de mult timp yoga şi meditaţia pentru a contribui la bunăstarea sa fizică şi mentală, în timp ce, de asemenea, face tot ce poate în ceea ce priveşte dieta sa pentru a se menţine în formă.

Sârbul a vorbit deseori despre faptul că apariţia unor rivali mai tineri l-a împins spre înălţimi mai mari, iar excelenţa sa continuă i-a permis să se confrunte în mod constant cu noile generaţii de vedete din circuitul ATP.

Djokovic a devenit pentru prima dată numărul 1 mondial pe 4 iulie 2011, la vârsta de 24 de ani. În schimb, ambii mari rivali ai lui Djokovic din "Big 3", Roger Federer şi Rafael Nadal, au ajuns pentru prima dată pe locul 1 la 22 de ani. Cel mai recent rival al lui Djokovic pentru prima poziţie, Carlos Alcaraz, a devenit cel mai tânăr nr. 1 din istoria ATP în septembrie 2022, la vârsta de 19 ani.

Cu toate acestea, în cei aproape 13 ani de când a devenit pentru prima dată numărul 1 mondial, Djokovic şi-a petrecut un mare procent din timp în vârful tenisului mondial. Ziua de luni a marcat începutul celei de-a 419-a săptămâni în care Djokovic a devenit numărul 1 mondial, ceea ce înseamnă că acum are 109 săptămâni avans faţă de Federer (310 săptămâni), ocupantul locului al doilea.

În februarie 2023, Djokovic a depăşit, de asemenea, recordul de 377 de săptămâni al lui Stefanie Graf, deţinând astfel recordul pentru cele mai multe săptămâni petrecute de un jucător sau o jucătoare de tenis masculin sau feminin ca număr 1 mondial. Devenind acum cel mai vechi nr. 1 din istoria PIF ATP Rankings, Djokovic a stabilit un alt record care este bine plasat pentru a trece testul timpului, relatează ATP Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport