Zimbabwe: Preşedintele Robert Mugabe înlăturat de la putere de armată

Preşedintele statului african Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost înlăturat miercuri de la putere şi plasat în arest la domiciliu împreună cu familia sa, în cadrul unei “tranziţii nesângeroase”. Armata continuă să nege rapoartele privind o lovitură de stat.
Preşedintele statului african Zimbabwe, Robert Mugabe.
Preşedintele statului african Zimbabwe, Robert Mugabe. (Getty Images)

Armata ţării a confiscat puterea în cursul nopţii de marţi spre miercuri în capitala Harare. Mugabe, în vârstă de 93 de ani, se pregăteşte acum să demisioneze, la câteva ore după ce armata a preluat controlul asupra capitalei, a precizat un important website de ştiri sud-african.

News24 a mai susţinut că Mugabe a făcut negocieri pentru ca soţia sa, Grace, să poată părăsi ţara.

Fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa va prelua puterea, conform partidului de guvernământ ZANU-PF.

În această dimineaţă, ZANU-PF a postat pe Twitter un mesaj în care a declarat că nu a fost vorba de o lovitură de stat, ci doar de o “tranziţie nesângeroasă” a puterii.

Declaraţia partidului de guvernământ mai susţine: “Noaptea trecută, prima familie a fost arestată şi este în siguranţă, acest lucru fiind necesar atât pentru Constituţie, cât şi pentru binele naţiunii. Nici Zimbabwe şi nici ZANU nu le aparţin lui Mugabe şi soţiei sale.

“Astăzi începe o nouă perioadă şi tovarăşul Mnangagwa ne va ajuta să realizăm un Zimbabwe mai bun.

“Nu a existat nicio lovitură de stat, ci doar o tranziţie nesângeroasă în care persoane corupte şi deviate au fost arestate şi în care un bărbat în vârstă, de care a profitat soţia sa, a fost de asemenea arestat.

“Acele câteva bubuituri care au fost auzite au venit din partea infractorilor care s-au opus arestării, dar acum au fost arestaţi.

“ZANU-PF are o soluţie pentru a rezolva problemele ddin ţară, situaţia este stabilă şi Zimbabwe este deschis pentru afaceri. Nu a existat nicio lovitură de stat, ci doar o tranziţie paşnică şi nesângeroasă. Centrul [ţării] este puternic şi există pace şi o conducere cinstită”.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte pentru ceea ce guvernul lui Mugabe a numit a fi “trăsături de neloialitate”.

Înlăturarea lui Mnangagwa a fost văzută ca un mesaj că soţia lui Mugabe, Grace, ar fi vrut să ocupe, după soţul ei, funcţia de preşedinte al Zimbabwe.

Anterior, Grace Mugabe îi ceruse soţului să îl înlăture pe vicepreşedintele ţării din funcţie.

Explozii şi focuri de armă au izbucnit în Harare în noaptea de marţi spre miercuri, după ce şeful armatei declarase că forţele militare sunt pregătite să intervină în lupta politică, conform unor martori.

Imaginile realizate în această dimineaţă au surprins un număr mare de blindate şi soldaţi care, aparent, blocau traficul în capitală.

După ce au năvălit în sediul televiziunii de stat, soldaţii au declarat că au intervenit pentru a înlătura criminalii din jurul preşedintelui Mugabe.

Şeful armatei a precizat, de asemenea, că forţele sale au dorit să se ocupe de persoanele care “comit crime ce provoacă suferinţe sociale şi economice în ţară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe