Armata preia controlul în Zimbabwe

Şeful armatei statului african Zimbabwe, generalul Constantino Chiwenga.
Şeful armatei statului african Zimbabwe, generalul Constantino Chiwenga. (Jekesai Njikizana/AFP/Getty Images)

Armata statului african Zimbabwe a făcut o declaraţie după ce a preluat controlul asupra postului naţional de televiziune ZBC, susţinând că a luat măsuri împotriva “criminalilor”.

Totuşi, armata a precizat că nu este vorba de o “confiscare militară a guvernului” şi că preşedintele Robert Mugabe este în siguranţă.

Focuri de armă şi de artilerie au fost auzite miercuri dimineaţă în suburbiile nordice ale capitalei Harare.

Delegatul Zimbabwe în Africa de Sud, Isaac Moyo, a respins anterior afirmaţile privind o lovitură de stat, declarând că guvernul este “intact”.

Declaraţia general-maiorului Sibusio Moyo a fost citită la câteva ore după ce soldaţii au preluat controlul asupra sediului ZBC. El a precizat: “Dorim să asigurăm naţiunea că excelenţa sa preşedintele... şi familia sa sunt în siguranţă şi sănătoşi şi securitatea lor este garantată”.

În declaraţie s-a mai precizat: “Vizăm doar criminalii din jurul său care comit crime ... care provoacă suferinţe din cauza situaţiei sociale şi economice din ţară. De îndată ce ne-am îndeplinit misiunea, ne aşteptăm ca situaţia să se întoarcă la normal”.

Totuşi, în declaraţie nu sunt nominalizaţi cei vizaţi, dar o sursă guvernamentală citată de Reuters a afirmat că ministrul de Finanţe, Ignatius Chombo, se află printre cei arestaţi.

Tensiunile s-au intensificat în Zimbabwe în ultimele câteva zile, după ce Mugabe l-a destituit pe vicepreşedintele Emmerson Mnangagwa, care a fugit din ţară. Aparent, demiterea sa a avut loc după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe.

La începutul acestei săptămâni, şeful armatei, generalul Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Mugabe că armata ar putea interveni dacă acesta va continua să înlăture foşti luptători pentru eliberare care şi-au manifestat sprijinul pentru pe vicepreşedintele Mnangagwa.

Drept răspuns, precizează Agerpres, partidul lui Mugabe, ZANU-PF, l-a acuzat marţi pe general de “trădare” şi că urmăreşte să “încurajeze o revoltă”.