Raport şocant al armatei germane prezice prăbuşirea UE şi a alianţei Occidentale până în 2040

Dezintegrarea completă a Uniunii Europene şi a Occidentului în următoarele două decenii este o ipoteză serioasă, potrivit unui raport intern şocant realizat de armata germană.
Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Un raport de 102 pagini, numit “Strategic Forecast 2040”, a fost publicat de şeful Ministerului german al Apărării la sfârşitul lunii februarie în acest an, dar a fost ţinut secret. Însă acum a fost văzut de publicaţia germană Der Spiegel.

În raport sunt prezentate şase scenarii privind modul în care tendinţele sociale şi conflictele internaţionale vor influenţa securitatea germană în deceniile următoare.

Într-unul dintre scenarii (“Prăbuşirea Uniunii Europene şi Germaniei în mod reactiv”), autorii presupun o “confruntare multiplă”.

Proiectarea în viitor descrie o lume în care ordinea mondială se erodează după “decenii de instabilitate”, sistemele de valori alunecă la nivel mondial şi globalizarea este blocată.

Strategii armatei germane (Bundeswehr) au scris: “Extinderea UE a fost în mare parte abandonată şi tot mai multe state au ieşit din comunitate. Europa şi-a pierdut competitivitatea globală.

“Lumea tot mai dezordonată, uneori haotică şi înclinată spre conflict, a schimbat în mod dramatic mediul securităţii în Germania şi Europa”.

În scenariul numărul 5 (“Vestul împotriva Estului”), unele state estice ale UE au îngheţat procesul integrării europene, iar altele s-au “alăturat blocului estic”.

În cel de-al patrulea scenariu (“Competiţie multipolară”), extremismul este în creştere şi există unii parteneri UE care, “chiar ocazional, urmăresc o abordare specifică faţă de ‘modelul Rusiei pentru statul capitalist’”.

Documentul nu a făcut în mod explicit nicio prognoză, dar toate scenariile sunt “plauzibile până în 2040”.

Raportul pare să facă un duş rece celor din UE care doresc o integrare mai extensivă, inclusiv crearea unei armate la nivelul blocului.

La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut integrarea extinsă a ţărilor UE, precizând că este necesară o “transformare profundă” a blocului.

Macron a mai cerut introducerea unor cărţi de identitate UE, un buget comun al apărării şi o forţă europeană de intervenţie militară.

În plus, el a mai cerut un buget comun pentru ţările din zona euro şi o agenţie la nivelul UE privind acordarea de azil cu scopul de a ajuta la gestionarea eficientă a crizei imigraţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat la rândul său că o forţă militară comună va impune o “pondere suplimentară politicilor externe şi de securitate ale Europei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe