Venezuela: Maduro o ia după Lenin

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Nicolas Maduro a cerut în această săptămână în cadrul Adunării Naţionale aprobarea unui proiect de lege care i-ar da undă verde să guverneze prin decret timp de un an. Preşedintele Venezuelei justifică măsura, argumentând necesitatea de a combate corupţia care afectează grav ţara.

La jumătatea lunii august Maduro a anunţat intenţia de a solicita "ley habilitante", dar procesul a fost blocat deoarece guvernului, în ciuda faptului că are o majoritate în Parlament, îi lipseşte un deputat pentru a ajunge procentul de 75% necesar pentru aprobarea măsurii.

"Am venit să cer competenţele necesare pentru a aprofunda şi a accelera lupta pentru o nouă etică politică, o viaţă nouă republicană şi o societate nouă", a declarat fostul sindicalist în parlament.

Cererea lui Maduro va fi discutată săptămâna viitoare şi se aşteaptă ca guvernul să recupereze deputatul care îi lipseşte pentru a aproba proiectul de lege care ar da puteri extraordinare lui Maduro începând de la sfârşitul anului.

În timpul celor 14 ani la conducerea Venezuelei, fostul preşedinte Hugo Chavez a guvernat de patru ori cu ajutorul acestei legi de şase luni, în 1999 , un an în 2000 , timp de 18 luni în 2007 şi de încă 18 luni în anul 2011. În aceste perioade, Chavez a aprobat aproximativ 200 de decrete cu valoare de lege.

Cu toate acestea din punct de vedere economic, Chavez a fost o adevărată năpastă pentru Venezuela, care pe parcursul regimului său a devenit una dintre cele mai sărace din America Latină. O dată cu sărăcia şi controlul guvernamental, a apărut specula şi a înflorit piaţa neagră.

Potrivit opoziţiei, "ley habilitante" îi va da lui Maduro cartea albă pentru a începe o vânătoare de vrăjitori: "Este important să ştim ce este în spatele acestei legi. Această lege are ca scop de a persecuta şi a distrage atenţia populaţiei, astfel încât aceasta să uite de problemele reale", a spus liderul opoziţiei, Henrique Capriles în programul său săptămânal de televiziune pe internet .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe