SUA contraatacă: expulzează trei diplomaţi venezueleni

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2013

Statele Unite răspunde deciziei Venezuelei de a expulza trei diplomaţi americani de top printr-o decizie similară. Washingtonul a hotărât să expulzeze trei dintre diplomaţi venezueleni, exprimându-şi indignarea faţă de acuzaţiile făcute de preşedintele Venezuelei împotriva diplomaţilor americani.

Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro a anunţat luni că guvernul său va expulza trei diplomaţi americani, care, potrivit acestuia, au conspirat cu adversarii săi politici. Şeful statului a anunţat expulzarea unui diplomat american de top şi a altor doi oficiali ai ambasadei SUA, pe care îi acuză că au conspirat cu "extrema dreaptă" pentru a sabota economia şi "reţeaua electrică".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki a declarat: "Noi respingem în totalitate acuzaţiile guvernul venezuelean de implicare a guvernului SUA în orice tip de conspiraţie pentru a destabiliza guvernul venezuelean. Noi respingem afirmaţiile specifice împotriva a trei membri ai ambasadei noastre".

SUA a declarat că cei trei americani îşi făceau pur si simplu meseria lor de cercetători politici. Cu toate acestea preşedintele Venezuelei i-au acuzat de întâlniri cu membri opoziţiei şi de încurajarea a actelor de sabotaj.

Nicolas Maduro a aparut la televizor în direct şi a informat că Kelly Keiderling, însărcinat cu Afacerile Externe şi ceilalţi doi oficiali au 48 de ore la dispoziţie să părăsească ţara.

"Afară din Venezuela", a strigat liderul de stânga, apoi a adăugat în limba engleză: "Yankees duceţi-vă acasă!".

Maduro a declarat că un grup de oficialii ambasadei pe care guvernul său ţi urmărea de luni zile a fost "dedicat să se întâlnească cu extrema dreaptă venezueleană, să o finanţeze şi să-i hrănească acţiunile sale de a sabota sistemul electric şi economia Venezuelei".

Ministrul de Externe Elias Jaua a declarat mai târziu că acţiunile întreprinse de diplomaţii americani aveau ca scop "destabilizarea" Venezuelei. Acesta a precizat că diplomaţii s-au întâlnit cu opoziţia în statul din sud-est Bolivar şi cu guvernatorul Liborio Guarulla al statului Amazonas, unul dintre cele trei state vecine care se opun regimului din Venezuela.

Jaua i-au acuzat că lucrau la "ideea" de nerecunoaştere a rezultatele alegerilor naţionale din 8 decembrie pentru primarii şi consiliile locale.

Într-o intervenţie recentă, republicanul Marco Rubio, membru al Congresului SUA, a precizat că nu este deloc surprins de aceste expulzări şi a prezis declanşarea haosului în Venezuela, un lucru "trist" pentru poporul său.

Republicanul a afirmat că recenta excursie a celor trei a constat în "angajamente diplomatice normale", aceştia "menţinând contacte regulate cu întregul spectru politic al Venezuelei, inclusiv cu partidul de guvernământ".

Expulzările a slăbit posibilitatea restabilirii unor relaţii diplomatice complete. Acestea au fost destrămate în timpul domniei de 14 de ani a fostului preşedinte, liderul marxist Hugo Chavez. Din 2010, Venezuela şi Statele Unite nu mai au ambasadori din cauza deciziei lui Chavez de a-l accepta pe noul ambasador american.

Ultima dată când Venezuela a expulzat diplomaţii americani a fost pe 5 martie, atunci când doi ataşaţi militari au fost acuzaţi că încercau să destabilizeze naţiunea. Această mişcare a survenit cu câteva ore înainte ca Maduro să anunţe că Chavez a murit de cancer.

Asemenea lui Chavez, preşedintele Maduro este cunoscut pentru numeroasele acuzaţii împotriva Statelor Unite şi adversarilor săi politici. Săptămâna trecută, Maduro a susţinut că a anulat o vizită planificată la Adunarea Generală ONU de la New York din cauza unui complot al Statelor Unite, deşi nu a dat niciun detaliu.

Maduro declara că, de la alegerea sa, au avut loc cinci încercări de asasinare care au eşuat, dar nu a adus niciodată dovezi pentru a-şi sprijini aceste afirmaţii.

În timp ce Maduro acuză diplomaţii americani de încălcarea legilor internaţionale, este el însuşi subiectul unor acuzaţii din partea organizaţiile internaţionale de drepturile omului şi grupurile care se ocupă de libertatea presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor