Venezuela expulzează diplomaţi americani de top, acuzând un plan de sabotare a economiei

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, august 2013
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, august 2013 (JODY AMIET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro a declarat luni că guvernul său va expulza trei diplomaţi americani despre care spune că au conspirat cu adversarii săi politici. Ambasada SUA a declarat că nu a fost încă informată oficial de expulzări, informează The Vancover Sun.

Şeful statului din Venezuela a anunţat expulzarea unui diplomat american de top şi a altor doi oficiali ai ambasadei SUA, pe care îi acuză că au conspirat cu "extrema dreaptă" pentru a sabota economia şi "reţeaua electrică".

Ambasada SUA a respins ca nefondate acuzaţiile guvernul venezuelean şi a acuzat la rândul ei "o mare operaţiune psihologică" împotriva ei.

Nicolas Maduro a făcut acest anunţ în timpul unei apariţii TV în direct şi a informat că Kelly Keiderling, însărcinat cu Afacerile Externe şi ceilalţi doi oficiali au 48 de ore la dispoziţie să părăsească ţara.

"Afară din Venezuela", a strigat liderul de stânga, apoi a adăugat în limba engleză: "Yankees duceţi-vă acasă!".

Maduro a declarat că un grup de oficialii ambasadei pe care guvernul său ţi urmărea de luni zile a fost "dedicat să se întâlnească cu extrema dreaptă venezueleană, să o finanţeze şi să-i hrănească acţiunile sale de a sabota sistemul electric şi economia Venezuelei".

"Am dovezi aici, în mâinile mele", a explicat acesta, deşi nu a oferit detalii cu privire la presupusele încălcări ale diplomaţilor".

Ministrul de Externe Elias Jaua a declarat mai târziu la televiziunea de stat că o notă de protest a fost trimisă secretarului de stat american John Kerry, care conţinea dovada unei "mari operaţiunii psihologice" întreprinse de diplomaţii americani pentru a "destabiliza" Venezuela.

Ministrul a declarat că americanii expulzaţi s-au întâlnit cu opoziţia în statul din sud-est Bolivar şi cu guvernatorul Liborio Guarulla al statului Amazonas, unul dintre cele trei state vecine care se opun regimului din Venezuela.

Alături de Keiderling au fost expulzaţi alţi doi oficiali de top ai Ambasadei americane, respectiv ofiţerul consular David Moo şi Elizabeth Hoffman, care lucrează în secţiunea politică a Ambasadei.

Televiziunea de stat a arătat fotografii şi filmări cu cei trei în Bolivar şi Amazonas, vizitând birouri din Sumate, un grup electoral de monitorizare în 2004 împotriva predecesorului lui Maduro şi mentorului său politic, liderul marxist Hugo Chavez.

Jaua i-au acuzat că lucrau cu Sumate la "ideea" de nerecunoaştere a rezultatele alegerilor naţionale din 8 decembrie pentru primarii şi consiliile locale.

"Noi respingem în totalitate acuzaţiile guvernul venezuelean de implicare a guvernului SUA în orice tip de conspiraţie pentru a destabiliza guvernul Venezuelei", a declarat ambasada SUA într-o declaraţie.

Economia Venezuelei pare extrem de tulburată înaintea alegerilor din 8 decembrie. Inflaţia anuală este la mai mult de 45%, iar guvernul are din ce în ce mai puţină valută străină.

Liderul opoziţiei Henrique Capriles a scris pe Twitter că expulzările de luni sunt făcute pentru "a masca faptul că (Maduro - n.r.) nu poate gestiona ţara". Acesta pretinde că Maduro a fost în măsură să obţină mai multe voturi ca el într -o strânsă luptă electorală din 14 aprilie doar prin fraudarea alegerilor.

Republicanul Marco Rubio, membru al Congresului SUA, a declarat că nu a fost surprins de expulzări şi a prezis declanşarea haosului în Venezuela, lucru "trist" pentru poporul său. Acesta a precizat că recenta excursie a lui Keiderling, Moo şi Hoffman a constat în "angajamente diplomatice normale", adăugând că diplomaţi americani "menţin contacte regulate cu întregul spectru politic al Venezuelei, inclusiv cu partidul de guvernământ".

Situaţia delicată în care se află Venezuela

Venezuela se află într-o stare de instabilitate. Opoziţia acuză neglijenţă şi proastă administrare şi corupţia, în timp ce Maduro dă vina pe sabotajul "extremei drepte" pentru penele de curent şi lipsa de alimente, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

Asemenea marxistului Chavez, Maduro este cunoscut pentru largheţea cu care face acuzaţii nefondate împotriva Statelor Unite şi adversarilor săi politici.

Săptămâna trecută, Maduro a declarat că a anulat o vizită planificată la Adunarea Generală ONU de la New York din cauza unui complot al Statelor Unite, deşi nu a dat niciun detaliu. De la alegerea sa, Maduro a susţinut că au avut loc cinci încercări de asasinare care au eşuat, dar nu a adus dovezi în acest sens.

Venezuela şi Statele Unite nu mai au ambasadori din 2010, când Chavez a refuzat să accepte noul ambasador american.

Ultima dată când Venezuela a expulzat diplomaţii americani a fost pe 5 martie, când doi ataşaţi militari au fost acuzaţi că încercau să destabilizeze naţiunea. Această mişcare a survenit cu câteva ore înainte ca Maduro să anunţe că Chavez a murit de cancer.

Chavez a guvernat Venezuela timp de 14 ani, întărind controlul regimului asupra economiei. El a acuzat Statele Unite pentru o încercare nereuşită de a-l răsturna în 2002.

Anii de politică socialistă sub cârma fostului liderul marxist al Venezuelei, Hugo Chavez, îşi spun cuvântul. Economia venezueleană, pe vremuri una dintre cele mai înfloritoare din America de Sud, este acum lovită de inflaţie galopantă şi recesiune, după ce Chavez a ales să ignore sfaturile economiştilor, naţionalizând companii şi încercând să controleze strict politica valutară.

Societatea venezueleană nu este nici ea lipsită de probleme, în ciuda bugetului enorm pentru sănătate şi reforme sociale - rata crimei în Caracas fiind mai mare chiar decât cea din zone precum Bagdadul, scena confruntărilor dintre suniţi şi şiiţi.

Lipsa de alimente, medicamente şi alte produse de bază s-a înrăutăţit în acest an, din cauza inflaţiei. Ca pe vremuri în România, cozile lungi în faţa supermarket-urilor sunt comune, atunci când sunt puse la vânzare produsele greu de găsit.

În acelaşi timp, guvernul Maduro a fost acuzat de organizaţiile internaţionale de drepturile omului şi grupurile care se ocupă de libertatea presei de suprimarea libertăţii de exprimare şi a activităţii mass-mediei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe