Venezuela o ia razna. Maduro combate hiperinflaţia cu gărzi civile

Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro.
Vicepreşedintele venezuelan, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro consideră că mediul afacerilor din ţară ​complotează împotriva sa. Ca urmare a creat un organism de control a economiei care va opera la numărul gratuit „0800 Sabotaje", unde va fi posibilă denunţarea speculatorilor şi a celor care „stochează" produse alimentare.

Anunţul a fost făcut duminică şi survine în mijlocul unei crize profunde din cauza lipsei de alimente şi medicamente şi creşterea preţurilor - 45 la sută în ultimele două luni - care a împins ţara în pragul hiper inflaţiei.

Pe vremuri una dintre cele mai înfloritoare economii din America Latină, Venezuela plăteşte acum oalele sparte create de politica socialistă, plină de naţionalizări a fostului său lider, Hugo Chavez, şi de deciziile economice arbitrare ale acestuia.

Venezuela, care importă 70 la sută din produsele de bază, este ţara cu cea mai mare rată a inflaţiei din lume după Siria.

Maduro a reiterat că vor începe inspecţii "severe" în toate companiile care se ocupă cu produse alimentare cât şi a celor importatoare de bunuri.

Directorul noului organism de control al speculei va fi generalul-maior Hebert Josué Garcia Plaza, ministrul Transporturilor.

Maduro a ridicat sprâncene duminică, declarând: "O măsură care ne va ajuta să identificăm tulburările interne şi externe. Guvernul, armata şi mii de bărbaţi şi femei, să nu zicem milioane de persoane, vor fi incluse în acest proiect în calitate de inspectori, plus comandanţii Gărzii Naţionale", asigură succesorul lui Hugo Chavez, citat de mass-media naţională din Venezuela .

„0800 Sabotaje” va începe să lucreze de astăzi şi Maduro a cerut membrilor consiliilor municipale să denunţe pe cei care „speculează, sunt hapsâni şi ameninţă aprovizionarea cu alimente ( ... ). Procurorii trebuie să investigheze şi să-i pună în spatele gratiilor".

Politica socialistă dusă de fostul lider marxist al Venezuelei s-a dovedit un eşec răsunător nu numai în plan economic, ci şi social. Deşi a beneficiat de bugete sociale practic nelimitate, societatea venezueleană este tarată. Rata criminalităţii în Caracas, de exemplu, este mai mare decât cea din Bagdad, teatrul de operaţiuni al luptei dintre facţiunile musulmane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe