Beneficiile economiei marxiste: Venezuela rămâne fără hârtie igienică


Cincizeci de milioane de role de hârtie igienică vor fi importate de Venezuela.
Cincizeci de milioane de role de hârtie igienică vor fi importate de Venezuela. (Mike Zarrilli / Getty Images)

Guvernul "arestează" o companie

Guvernul venezuelean a ordonat ocuparea temporară a fabricii de hârtie igienică Manpa pentru a asigura livrarea unui produs care a devenit un simbol al economiei care se duce de râpă.

Anii de politică socialistă sub cârma fostului liderul marxist al Venezuelei, Hugo Chavez, îşi spun cuvântul. Economia venezueleană, pe vremuri una dintre cele mai înfloritoare din America de Sud, este acum lovită de inflaţie galopantă şi recesiune, după ce Chavez a ales să ignore sfaturile economiştilor, naţionalizând companii şi încercând să controleze strict politica valutară.

Societatea venezueleană nu este nici ea lipsită de probleme, în ciuda bugetului enorm pentru sănătate şi reforme sociale - rata crimei în Caracas find mai mare chiar decât cea din zone precum Bagdadul, scena confruntărilor dintre suniţi şi şiiţi.

Lipsa de alimente, medicamente şi alte produse de bază s-a înrăutăţit în acest an, din cauza inflaţiei. Ca pe vremuri în România, cozile lungi în faţa supermarket-urilor sunt comune, atunci când sunt puse la vânzare produsele greu de găsit.

Printr-un comunicat de presă,
Karlín Granadillo, şeful Conducerii naţionale de costuri şi preţuri (Sundecop), a declarat "decizia a fost luată după ce s-a remarcat încălcarea dreptului de acces la hârtie igienică".

O măsură care, asigură Sundecop, va fi folosită pentru verificarea procesului de producţie, distribuţia şi comercializarea de hârtie igienică. Nu au fost încă furnizate detalii cu privire la legile nerespectate de companie.

Manpa este o companie locală care produce hartie igienică, şerveţele sanitare şi scutece de unică folosinţă.

"Echipa responsabilă de ocuparea temporară a fabricii poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru a aplica ordinele cuprinse în acest act administrativ (...) Se poate de asemenea prelua activităţile de producţie, distribuţie şi comercializare de la data notificării sale şi pe un timp de 15 zile consecutive", a spus declaraţia.

Guvernul lui Nicolás Maduro dă vina pe companiile, deja încercate de aceste neajunsuri, în timp ce industrialii şi importatorii se plâng de dificultăţi în a avea acces la dolarii care le-ar permite cumpere materii prime şi produse finite în străinătate, într-un climat de control strict al pieţei valutare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe