SUA sancţionează încă 5 firme ruseşti pentru spionaj economic şi militar

(Frank Chen/Getty Images)

Trezoreria SUA a impus luni sancţiuni împotriva a trei cetăţeni ruşi şi a cinci companii ruseşti, afirmând că au conlucrat cu serviciile militare şi de informaţii ale Moscovei în privinţa desfăşurării de atacuri cibernetice împotriva SUA şi a aliaţilor săi.

Firmele desemnate sunt Digital Security, ERPScan, Embedi, Kvant Scientific Research Institute şi Divetechnoservices.

Serviciile oferite de Divetechnoservices includ proiectare, producţie şi furnizare de echipamente profesioniste pentru scufundări şi activităţi subacvatice, conform website-ului său.

Trezoreria SUA declarat că “activităţile cibernetice maligne şi destabilizatoare” ale Rusiei au inclus atacul de anul trecut cu virusul notpetya, care s-a răspândit în Europa, Asia şi Americi. În luna februarie, Casa Albă a învinuit Rusia pentru atac, precizând că a provocat pierderi şi pagube în valoare de miliarde de dolari şi că a făcut parte din efortul Kremlinului de a destabiliza Ucraina.

Moscova nu a comentat imediat noile sancţiuni, precizează Reuters.

Sancţiunile prevăd blocarea tuturor proprietăţilor deţinute de persoanele şi firmele vizate şi care sunt supuse jurisdicţiei americane. De asemenea, noile sancţiuni interzic cetăţenilor americani se facă tranzacţii cu persoanele şi firmele penalizate.

Măsurile aplicate luni reprezintă cel mai recente penalizări care au în vizor serviciile de informaţii ale Rusiei.

Fosta administraţie americană (Obama) a sancţionat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în decembrie 2016, invocând hărţuirea agresivă, de către guvernul rus, a unor oficiali americani, precum şi presupuse operaţiuni cibernetice care au urmărit influenţarea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Washingtonul a impus sancţiuni suplimentare împotriva serviciilor de informaţii ruseşti în luna martie, când administraţia preşedintelui Donald Trump a penalizat 19 persoane şi 5 entităţi.

La acea vreme, administraţia Trump a învinuit public Moscova, pentru prima dată, pentru desfăşurarea unei presupuse campanii de atacuri cibernetice care au vizat reţeaua de electricitate a Statelor Unite, inclusiv uzine nucleare. Rusia a negat faptul că ar fi încercat să atace cibernetice infrastructurile altor ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe