Mii de moscoviţi protestează împotriva încălcării “catastrofale” a drepturilor omului şi libertăţilor

Protest desfăşurat în Moscova împotriva încălcării drepturilor omului în Rusia, 10 iunie 2018.
Protest desfăşurat în Moscova împotriva încălcării drepturilor omului în Rusia, 10 iunie 2018. (Captură Foto)

Mii de manifestanţi au ieşit în centrul Moscovei pentru protesta împotriva încălcării în masă a drepturilor omului în Rusia şi pentru a cere eliberarea deţinuţilor politic.

Participanţii la protestul numit “Pentru o Rusie liberă fără represiune şi despotism”, s-au adunat duminică pe bulevardul Saharov din Moscova, cu două zile înaintea Zilei Rusiei - o sărbătoare patriotică - şi în condiţiile în care ţara se pregăteşte să găzduiască în perioada 14 iunie -15 iulie Campionatul Mondial de Fotbal.

Poliţia a declarat că aproximativ 1.700 de persoane au participat la protest, care a fost autorizat de conducerea Moscovei. Totuşi, organizatorii protestului au precizat că numărul participanţilor ar fi fost de aproximativ 5.000, potrivit RFE/RL.

Unii manifestanţi au afişat un banner uriaş pe care era printat un portret al lui Oleg Senţov - un regizor de filme ucrainean ce s-a opus anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 -, care se află acum în greva foamei într-o colonie penitenciară din Rusia.

Senţov a intrat în greva foamei din 14 mai, cerând ca Rusia să elibereze 64 de cetăţeni ucrainei pe care el îi consideră deţinuţi politic.

Potrivit grupului independent de monitorizare a activităţii poliţiei OVD-Info, două persoane au fost arestate în timpul protestului de duminică, inclusiv activista Daria Poliudova, care în august 2014 a devenit prima persoană din Rusia acuzată conform prevederilor legii privind separatismul, ce a intrat în vigoare în mai 2014.

Condamnată la 2 ani de închisoare în 2015, Poliudova a fost declarată prizonier de conştiinţă de către grupul rus pentru drepturile omului Memorial.

Înaintea protestului de duminică, activistul veteran pentru drepturile omului Lev Ponomariov, un critic dur al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat că scopul evenimentul este acela de “a atrage atenţia publică faţă de situaţia catastrofală din ţară în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor fundamentale şi a libertăţilor cetăţenilor”.

La protest au participat figuri ale opoziţiei, precum Ghennadi Gudkov şi Serghei Udalţov, şi apărători ai drepturilor omului precum Svetlana Gannuşkina.

Luna trecută, Putin a fost învestit în funcţia de preşedinte pentru un mandat de 6 ani, după un scrutin despre care opozanţii săi au afirmat că a fost marcat de fraudă, iar liderilor opoziţiei le-a fost interzis să se înscrie în cursa electorală, observatori internaţionali precizând că votanţii într-adevăr nu au avut mai mulţi candidaţi între cine să aleagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe