SUA distruge fildeşul capturat de pe piaţa neagră

Captură de fildeş a SUA
Captură de fildeş a SUA (Doug Pensinger / Getty Images)

O cantitate impresionantă, respectiv 5,4 tone de fildeş brut şi sculptat care provine de la mai bine de 1.000 de elefanţi, care a fost capturată de pe piaţa neagră, a fost distrusă recent, în cadrul ultimei acţiunii de combatere a braconajului întreprinsă de Statele Unite.

Figurine sculptate, brăţări şi alte astfel de obiecte, în valoare de milioane de dolari, au fost toate introduse joi într-o maşină de spart piatră, la Rocky Mountain Arsenal Naţional Wildlife Refuge. Experţii care au fost prezenţi la distrugerea fildeşului au declarat că astfel de mărunţişuri ar putea duce la dispariţia elefanţilor în mai puţin de 10 ani.

"Ceea ce a fost odată o problemă locală sau regională a devenit o criză la nivel mondial", a declarat Daniel Ashe, directorul Serviciului de Animale Sălbatice şi Peşti al SUA. "Cum vom răspunde când nepoţii noştri ne vor întreba de ce nu au mai rămas elefanţi în sălbăticie? Vor fi ei mândri de noi când le vom spune că era mai important să deţinem obiecte frumoase decât ca aceste animale să se plimbe prin locuri spectaculoase?"

Condamnarea "fildeşului pătat de sânge" este susţinută de un ordin executiv dat de preşedintele Barack Obama referitor la lupta împotriva traficului de animale sălbatice. Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când o astfel de cantitate mare de fildeş stocată de-a lungul a 25 de ani a fost distrusă, deşi vânzarea fildeşului în SUA rămâne legală.

"Am auzit multe despre China, iar preocupările legate de comerţ sunt justificate, dar realitatea este ca SUA este a doua cea mai mare piaţă de fildeş din lume", a declarat preşedintele Humane Society din cadrul United States Wayne Pacelle. "Legile comerţului cu fildeş din SUA sunt ciuruite cu lacune... şi traficanţii profită de această deficienţă".

Potrivit unui raport din septembrie realizat de Biroul Directorului Naţional de Informaţii, comerţul ilegal cu fildeş a atins 10 miliarde de dolari şi este o resursă importantă pentru finanţarea criminalităţii şi terorismului. Conform rapoartelor, activiştii susţin că braconajul elefanţlor a contribuit la finanţarea al-Shabaab, grupul terorist somalez care a atacat recent mallul Westgate din Kenya.

În acelaşi timp, braconajul a devenit tot mai ameninţător. Potrivit relatărilor, la începutul acestui an, braconierii au folosit cianură pentru a ucide 300 de elefanţi africani pentru a le lua colţii, iar unii au folosit ochelari cu viziune nocturnă şi arme AK-47.

Elefanţii africani sunt la un pas de dispariţie, după o creştere abruptă a braconajului. Potrivit unui raport recent realizat de Consiliul Naţional de Informaţii, traficul de animale sălbatice s-a dublat din 2007, iar numai anul trecut, aproximativ 30.000 de elefanţi africani au fost sacrificaţi - cel mai mare număr de când Convenţia Naţiunilor Unite privind Comerţul Internaţional cu Specii pe cale de dispariţie (CITES) a interzis comercializarea fildeşului în 1989.

Cu toate acestea, CITES a relaxat interdicţia în 1997 pentru a permite vânzările limitate de fildeş în Zimbabwe şi mai târziu în China. Potrivit lui Peter Knights, directorul executiv al WildAid, relaxarea interdicţiei a dus la un "dezastru" şi distrugerea fildeşului este cel mai bun lucru care trebuie făcut.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că acest lucru este o crimă la fel de atroce ca şi consumul de heroină", a declarat Knights. "Noi nu punem heroina înapoi pe piaţă după ce o confiscăm, astfel încât această [distrugere] este lucrul corect care trebuie făcut. Cred că oamenii care spun altfel sunt oameni care [susţin] această teorie a aprovizionării legale, pe care au încercat-o timp 20 de ani, au fost încântaţi de ea şi s-a constatat a fi un dezastru. Am încercat şi o altă versiune în China şi a fost tot un dezastru, deci va trebui să te uiţi la istorie şi să-ţi înveţi lecţia", a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe