Putin şi Abe promit accelerarea eforturilor pentru încheierea unui tratat de pace privind cel de-al doilea război mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) dă mâna cu premierul nipon Shinzo Abe în timpul unei întâlniri la Moscova, Rusia, 26 mai 2018.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) dă mâna cu premierul nipon Shinzo Abe în timpul unei întâlniri la Moscova, Rusia, 26 mai 2018. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au promis că vor accelera eforturile pentru încheierea unui tratat de pace privind cel de-al doilea război mondial şi a unui acord cu privire la un lanţ de insule disputate.

“Considerăm că este important să căutăm în continuare, cu răbdare, o soluţie în beneficiul Rusiei şi Japoniei, care va fi acceptată de popoarele ambelor ţări”, a declarat Putin la o conferinţă de presă după întâlnirea cu Abe, care a avut loc sâmbătă la Moscova, conform RFE/RL.

“Soluţionarea problemei nu este uşoară, dar am dori să o finalizăm în timpul generaţiei noastre”, a afirmat Abe cu privire la disputa asupra lanţului de insule, pe care Tokyo îl numeşte Teritoriile Nordice, iar Moscova Insulele Kurile de Sud.

Uniunea Sovietică a ocupat insulele la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, forţând 17.000 de locuitori japonezi să plece din zonă. De atunci, această situaţie a deteriorat relaţiile dintre cele două puteri regionale.

Din cauza disputei, după încheierea celui de-al doilea război mondial încă nu a fost semnat un acord oficial de pace între cele două părţi.

Cele două ţări au început să discute despre disputa privind lanţul de insule în 1956. Tatăl lui Abe, Shintaro Abe, a condus la un moment dat negocierile cu Rusia în calitate de ministru de Externe, dar a murit în 1991 fără să se ajungă la semnarea acordului.

Japonia a depus eforturi pentru lansarea unor proiecte de afaceri comune în lanţul de insule ca o modalitate de a obţine un impuls in procesul de soluţionare a disputei.

“Japonezii şi ruşii vor putea să culeagă fructele activităţii lor comune în insule. Dacă cooperăm, putem obţine rezultate bune care aduc beneficii reciproce”, a precizat Abe.

Putin şi Abe au convenit în decembrie 2016 să lanseze consultări pentru proiecte comune în insule, însă progresul a fost minim, deşi un acord încheiat în iunie 2017 le-a permis cetăţenilor niponi să călătorească în insule pentru a vizita mormintele familiilor lor.

Preşedintele rus a afirmat că Moscova va permite cetăţenilor japonezi să viziteze insulele, promisiune cu care Abe şi Tokyo au fost “mulţumiţi”.

De asemenea, Putin şi Abe au participat vineri la Forumul Economic Internaţional din 2018, ce a avut loc în St. Petersburg, la care au discutat cu membri ai consiliului de afaceri ruso-nipon, unde cei doi lideri au încercat să găsească soluţii pentru dezvoltarea cooperării economice.

Kremlinul a anunţat că reprezentanţii celor două ţări au semnat 11 acorduri bilaterale cu ocazia întâlnirii dintre Putin şi Abe.

Unii oficiali au precizat că cei doi lideri au discutat de asemenea şi despre criza din Coreea de Nord, Putin cerând statelor să manifeste “cumpătare pentru a nu permite noi confruntări şi a păstra situaţia existentă în domeniul politic şi diplomatic”.

“Cel mai important lucru este ca Phenianul să pună în aplicare denuclearizarea deplină şi ireversibilă”, a afirmat Abe.

Comentariile au fost făcute într-un moment de nesiguranţă în ceea ce priveşte organizarea potenţialului summit dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Trump anunţase joi că nu mai participă la întâlnirea din 12 iunie din Singapore, ca apoi să sugereze că, de fapt, summitul ar putea totuşi avea loc la aceeaşi dată sau la o dată ulterioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe