Proiect de OUG: Rambursarea împrumuturilor către multinaţionale, deductibilă doar în proporţie de 30%

Guvernul îşi propune să ia mai mulţi bani de la multinaţionale printr-o nouă modificare a Codului Fiscal, astfel încât multinaţionalele să nu îşi mai poată deduce de la plata impozitelor rambursarea împrumuturilor.
Ana Ion
16.08.2017

alte articole

Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei),
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
16.08.2017

Guvernul îşi propune să "optimizeze Codul Fiscal" printr-o nouă ordonanţă de urgenţă ce va targheta multinaţionalele. Mai exact, acestea nu vor mai avea scutire de impozit (deductibilitate) de 100% la sumele primite ca ramburs de la filialele din România, ci vor beneficia de un plafon de 30% din aceste sume, prevede proiectul de Ordonanţă care va schimba Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, mai multe companii care au adus investiţii străine în România au alocat respectivele sume ca împrumuturi, nu ca aport la capital, iar rambursarea respectivelor împrumuturi de către filialele din România către multinaţionale sunt acum scutite de impozit. Sesizând această modalitate de optimizare fiscală, Guvernul vrea ca rambursarea respectivelor împrumuturi să nu mai fie deductibilă integral, ci doar în proporţie de 30%, la care se adaugă componenta de venit realizat din înstrăinarea respectivelor creanţe.

„Se propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate, potrivit legii, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului normativ.

Astfel, „la calculul rezultatului fiscal pentru o creanţă care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 de lei faţă valoarea nominală de 10.000 de lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanţe va fi deductibilă în limita a 4.500 de lei”, explică iniţiatorii legii, cu titlu de exemplu.

„În situaţia în care, din analizele efectuate asupra modalităţii de stabilire a impozitului pe profit s-au evidenţiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanţelor, mai ales în sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli în sensul limitării valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal”, mai arată iniţiatorii prevederilor citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor