Un artist, cândva ateu, pictează tărâmuri cereşti şi inspiră bunătatea în ceilalţi: „Zeii şi Buddha chiar există”

"Un artist ar trebui să fie o persoană care iubeşte să cultive moralitatea".
Detaliu din pictura "Fanfara Tian Guo". Cuvintele Tian Guo înseamnă "tărâm divin" în chineză.
Detaliu din pictura "Fanfara Tian Guo". Cuvintele Tian Guo înseamnă "tărâm divin" în chineză. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Cândva ateu, munca unui tânăr artist premiat se focusează acum pe credinţă: pictează tărâmuri cereşti şi validează existenţa divinului. Temele sale impresionante în care sunt puse în contrast virtutea şi viciul îndrumă în mod natural publicul spre bunătate şi iertare.

Faceţi cunoştinţă cu Loc Minh Duong, un grafician digital născut şi crescut în oraşul Ho Chi Minh, Vietnam.

Încă din anii de şcoală, Duong a fost atras de lucrările de artă renascentistă, în special de pictură. Respectarea tradiţiilor şi susţinerea adevărului sunt temele centrale ale lucrărilor sale. El crede că adevăraţii artişti sunt capabili să-i inspire pe ceilalţi spre bunătate pură, iar pentru a realiza acest lucru, artiştii trebuie să fie conştienţi că propriile gânduri le influenţează arta.

"Valorile tradiţionale nu se reflectă doar în modul în care arată la suprafaţă o operă de artă, ci şi în procesul de creare a operei", a declarat el pentru „The Epoch Times”.

Loc Minh Duong.
Loc Minh Duong. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

"Drumul spre casă": Detaliu din tabloul la care lucrează în prezent Duong.
"Drumul spre casă": Detaliu din tabloul la care lucrează în prezent Duong. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Un Buddha care ţine un pergament sacru pe care sunt scrise caracterele chinezeşti 誓約 (shìyuē), însemnând "jurăminte". Potrivit culturii orientale, toate fiinţele trebuie să aspire la găsirea scopului vieţii lor, care este strâns legat de îndeplinirea jurămintelor sfinte pe care le-au făcut în faţa Divinităţii înainte de se naşte.
Un Buddha care ţine un pergament sacru pe care sunt scrise caracterele chinezeşti 誓約 (shìyuē), însemnând "jurăminte". Potrivit culturii orientale, toate fiinţele trebuie să aspire la găsirea scopului vieţii lor, care este strâns legat de îndeplinirea jurămintelor sfinte pe care le-au făcut în faţa Divinităţii înainte de se naşte. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Detaliu din pictura "Alegerea viitorului": Regele Iadului stă pe nor şi confirmă judecăţile în baza relatărilor şi dovezilor care îi sunt transmise. Se vede dedesubt dragonul roşu malefic, care reprezintă comunismul şi crimele sale la nivel mondial, în timp ce diavolii sunt pregătiţi să-l pedepsească în iad.
Detaliu din pictura "Alegerea viitorului": Regele Iadului stă pe nor şi confirmă judecăţile în baza relatărilor şi dovezilor care îi sunt transmise. Se vede dedesubt dragonul roşu malefic, care reprezintă comunismul şi crimele sale la nivel mondial, în timp ce diavolii sunt pregătiţi să-l pedepsească în iad. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

"La ce se gândesc artiştii atunci când îşi creează lucrările? Se gândesc la beneficiile pe care le obţin sau se gândesc la lucruri mai semnificative? Lumea expusă în lucrările lor îi face pe spectatori să se simtă mai liniştiţi? Un artist ar trebui să fie o persoană căreia îi place să cultive moralitatea, deoarece fiecare gând din viaţa lui poate fi reflectat în imagine, iar privitorul poate simţi lumile sale interioare.

Viaţa trebuie să ţintească spre prosperitate şi abundenţă, iar spiritul trebuie să găsească întotdeauna calea de întoarcere la cele mai elementare principii morale. La fel ca o pictură frumoasă: expresia exterioară poate fi foarte impresionantă, iar mintea artistului trebuie să fie calmă şi goală [de gânduri rele]."

Făurirea unei căi

Interesul lui Duong pentru lumea artei s-a manifetat încă de când acesta era la şcoală, când a văzut pentru prima dată pictura "Madonna Litta" a artistului renascentist Leonardo da Vinci. A fost fascinat de această capodoperă.

"În acea pictură există ceva ce te atrage dincolo de frumuseţea realităţii—o realitate divină", a afirmat el. "De atunci, am admirat întotdeauna picturile renascentiste".

Loc Minh Duong lucrând la o pictură digitală.
Loc Minh Duong lucrând la o pictură digitală. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

La facultate, Duong a ales să studieze designul interior şi i-au plăcut foarte mult orele de artă. În afara cursurilor, a lucrat ca asistent al unui artist, de la care a avut multe de învăţat. După ce a absolvit universitatea, Duong şi-a început cariera în domeniul graficei digitale. În prezent, lucrează în domeniul publicităţii şi realizează în principal picturi digitale.

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este pictura intitulată "De neclintit", care a primit premiul "Umanitate şi cultură" în cadrul Concursului de pictură în ulei al NTD în 2019.

Pictura prezintă o fetiţă care stă nemişcată în meditaţie, învăluită într-o lumină aurie strălucitoare. Pericolul iminent descris sub forma unor lupi feroce şi înfometaţi nu are nicio influenţă asupra ei. Fetiţa simbolizează forţa tăcută şi compasiunea atotcuprinzătoare care strălucesc doar dacă inima şi voinţa sunt neclintite atunci când cineva înfruntă adversităţile vieţii.

"De neclintit": Tabloul a primit premiul "Umanitate şi cultură" în cadrul concursului de pictură în ulei al NTD în 2019.
"De neclintit": Tabloul a primit premiul "Umanitate şi cultură" în cadrul concursului de pictură în ulei al NTD în 2019. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Duong a declarat că pictura a primit feedback pozitiv de la publicul aparţinând unor culturi diferite, majoritatea afirmând că pictura emană "un sentiment de pace". Alţii au relatat că au simţit "energia pozitivă" ce emană din tablou.

"Poate că aceasta este misiunea picturii", este de părere Duong.

„Zeii şi Buddha există cu adevărat”

Cândva ateu declarat, Duong spune că obişnuia să fie unul dintre nenumăraţii oameni care cred cu aroganţă că Buddha nu este altceva decât un "om înţelept care a creat o filozofie pentru o viaţă fericită".

Într-o zi, în timp ce vizita biblioteca unui templu pentru a lua un film pentru un prieten, a trăit o experienţă care l-a făcut să se întrebe despre existenţa lui Dumnezeu.

"Când căutam filmul în bibliotecă, un teanc de discuri DVD mi-a căzut brusc în cap şi în jurul meu au răsunat râsetele mai multor oameni, deşi nu erau prea mulţi oameni în bibliotecă", a povestit el. "În acel moment, în mintea mea a apărut o întrebare: 'Există într-adevăr Dumnezeu?'”.

Detaliu din tabloul "Fanfara Tian Guo". Cuvintele Tian Guo înseamnă "tărâm divin" în chineză.
Detaliu din tabloul "Fanfara Tian Guo". Cuvintele Tian Guo înseamnă "tărâm divin" în chineză. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

"Fanfara Tian Guo": întreaga pictură.
"Fanfara Tian Guo": întreaga pictură. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Amintindu-şi cum conceptele toxice ale ateismului i-au fost curăţate din minte, Duong povesteşte că unii dintre prietenii săi din Vietnam i-au vorbit odată despre practica spirituală Falun Gong (sau Falun Dafa), un sistem străvechi de meditaţie şi autoperfecţionare înrădăcinat în tradiţia budistă. În mod bizar, Falun Gong înfloreşte în Vietnam - o ţară comunistă -, pe când în China comunistă vecină se confruntă cu o persecuţie fără precedent, încă din 1999.

Din curiozitate, Duong a împrumutat cartea "Zhuan Falun", textul principal al acestei practici spirituale, de la unul dintre prietenii săi pentru a o citi.

"Am constatat că lucrurile scrise în carte sunt ştiinţifice, explicând mai multe fenomene spirituale într-un mod foarte uşor de înţeles", a relatat el. "Mi-am dat seama că zeii şi Buddha există cu adevărat, că ei există în mod ştiinţific şi nu sunt creaţi de imaginaţia umană.

Acum îi respect cu sinceritate pe zei şi pe Buddha. Îi respect pentru că ştiu că există cu adevărat şi că îi protejează întotdeauna pe oameni."

Duong a spus că principiile detaliate în carte i-au oferit răspunsuri la multe dintre întrebările sale şi i-au permis să ducă o viaţă virtuoasă.

Pictura intitulată "Fără cuvinte" înfăţişează o practicantă Falun Gong citind cartea "Zhuan Falun", tradusă în peste 40 de limbi până în prezent.
Pictura intitulată "Fără cuvinte" înfăţişează o practicantă Falun Gong citind cartea "Zhuan Falun", tradusă în peste 40 de limbi până în prezent. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

"Întotdeauna mi s-a părut că fericirea umană are limite şi m-am întrebat dacă există un fel de fericire eternă. După ce am citit „Zhuan Falun”, am înţeles că fericirea eternă poate fi obţinută doar atunci când cineva se aliniază cu natura universului: Adevăr, Compasiune, Toleranţă.

Falun Gong mi-a dat încrederea că, atâta timp cât îmi aliniez gândurile şi acţiunile cu Adevăr, Compasiune, Toleranţă, tot ceea ce merit se va întoarce la mine, în diferite moduri. Când vezi cum funcţionează viaţa, te vei simţi fericit chiar şi în circumstanţe nefavorabile."

Vorbind despre persecutarea continuă a credinţei, Duong a afirmat că persecuţia împotriva Falun Gong este acum o chestiune extinsă dincolo de graniţele Chinei, "devenind un test de conştiinţă pentru oamenii din întreaga lume".

"Nu contează în ce ţară trăieşti, ce culoare a pielii ai, ce religie ai... este greu să rămâi tăcut în faţa unei astfel de crime."

O pictură ce ilustrează deţinuţi criminali care privesc cu admiraţie o practicantă Falun Gong bătută cu brutalitate în timp ce meditează într-o închisoare chineză, fiind întemniţată pentru că a refuzat să renunţe la credinţa sa.
O pictură ce ilustrează deţinuţi criminali care privesc cu admiraţie o practicantă Falun Gong bătută cu brutalitate în timp ce meditează într-o închisoare chineză, fiind întemniţată pentru că a refuzat să renunţe la credinţa sa. (Prin bunăvoinţa lui Minghui.org)

"Ne vedem acolo sus, mamă": Bazat pe fapte reale, pictura înfăţişează o mamă torturată pentru credinţa ei în Falun Gong, în timp ce sufletul fiului ei în vârstă de câteva luni, ucis de gardienii închisorii chineze, este văzut zburând deasupra şi încurajând-o să rămână puternică.
"Ne vedem acolo sus, mamă": Bazat pe fapte reale, pictura înfăţişează o mamă torturată pentru credinţa ei în Falun Gong, în timp ce sufletul fiului ei în vârstă de câteva luni, ucis de gardienii închisorii chineze, este văzut zburând deasupra şi încurajând-o să rămână puternică. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

"Spectrul comunismului ne conduce lumea": Duong a realizat pictura pentru un eveniment organizat în Republica Cehă cu ocazia lansării cărţii "Cum conduce spectrul comunismului lumea".
"Spectrul comunismului ne conduce lumea": Duong a realizat pictura pentru un eveniment organizat în Republica Cehă cu ocazia lansării cărţii "Cum conduce spectrul comunismului lumea". (Prin bunăvoinţa The Epoch Times)

Inspirând moralitate şi claritate

Tânărul artist consideră că un comporament având la bază păstrarea valorilor morale şi a tradiţiilor în viaţa de zi cu zi este secretul sigur pentru a obţine rezultate de durată şi care te vor răsplăti.

Cultivarea virtuţilor esenţiale, precum a pune nevoile celorlalţi pe primul loc şi cultivarea unei inimi calme şi pline de compasiune, a devenit esenţial pentru tot ce face Duong. Iar el spune că atunci când mintea este pură, inspiraţia apare fără efort, ca o fântână eternă.

"Sunt momente în care simt că îmi lipseşte inspiraţia să desenez. Dar îmi dau seama imediat că am permis gândurilor egoiste să se infiltreze în procesul creativ sacru. De ex., gânduri de genul: 'Sper ca picturile mele să fie lăudate de alţii', sau pur şi simplu mi-e teamă că alţii îmi vor critica lucrările'.

Bucuria obţinută din egoism este de foarte scurtă durată. Aşadar, dacă pictezi cu astfel de gânduri, în curând te vei simţi lipsit de inspiraţie.

În viaţa modernă, am constatat că există multe filme, cursuri, afaceri şi celebrităţi care te învaţă o metodă inteligentă de a lucra pentru a avea succes rapid. Cu toate acestea, am văzut, de asemenea, că oamenii care au succes în mod constant sunt cei care preţuiesc anumite virtuţi tradiţionale, cum ar fi răbdarea, onestitatea şi iertarea."

"Lumina viitorului": Un grup de copii cu o amuletă lotus Falun Gong, pe care sunt scrise cuvintele "Adevărul, Compasiunea, Toleranţa sunt bune".
"Lumina viitorului": Un grup de copii cu o amuletă lotus Falun Gong, pe care sunt scrise cuvintele "Adevărul, Compasiunea, Toleranţa sunt bune". (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Loc Minh Duong practicând meditaţia Falun Gong.
Loc Minh Duong practicând meditaţia Falun Gong. (Prin bunăvoinţa lui Loc Minh Duong)

Ca artist, Duong subliniază că respectarea moralităţii are o semnificaţie profundă în lumea creativă. "O pictură ar trebui să le amintească oamenilor valorile morale tradiţionale", a spus el, adăugând că, prin astfel de picturi, oamenii îşi vor "aminti bunătatea lor înnăscută şi vor avea credinţă în Dumnezeu".

Duong a experimentat în mod direct faptul că ideile sunt inspirate şi ghidate de Dumnezeu. El a spus că ori de câte ori se gândeşte să folosească picturile ca mijloc de a descrie valorile drepte sau existenţa zeilor, ideile îi sclipesc în minte şi "aşteaptă să fie desenate" de el.

"Cred că pictura este ca o uşă care îl conectează pe privitor la celelalte lumi. Bineînţeles, există lumea divină şi există şi lumea răului. Lucrurile malefice ar putea, de asemenea, să vrea să fie desenate de mine. Aşa că trebuie să rămân conştient şi să alung gândurile rele. Dacă pictez pentru a fi bogat sau faimos, cel mai probabil îl conduc pe privitor spre lumile distrugerii, iar arta mea va ajunge în curând în impas.

Aşadar, înainte de a decide să pictez un tablou, de obicei experimentez lumea din tablou cu ajutorul imaginaţiei. Dacă acea lume mă face să mă simt emoţionat, voi decide să împărtăşesc acea lume cu toţi oamenii prin intermediul tabloului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură