Mama unui dansator Shen Yun a fost condamnată în China la 4 ani de închisoare pentru credinţa sa

Tatăl lui Steven Wang a murit anterior, în urma torturii aplicate de Partidul Comunist Chinez. Acum, mama lui este vizată pentru credinţa ei în Falun Gong.
Eva Fu
13.04.2023

alte articole

Steven Wang, dansator principal Shen Yun, la domiciliul său din statul New York, la 31 martie 2023.
Steven Wang, dansator principal Shen Yun, la domiciliul său din statul New York, la 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Eva Fu
13.04.2023

În ultimii 15 ani, telefoul mobil a fost singurul mod prin care au putut comunica Steven Wang şi familia sa, care se află peste ocean, în China.

În 2009, tot printr-un apel telefonic a primit Wang vestea morţii tatălui său din cauza unei insuficienţe renale, survenite ca urmare a anilor de tortură din închisoare, unde a fost deţinut doar din cauza credinţei sale.

În luna iulie anul trecut, Wang a aflat despre arestarea mamei sale prin intermediul unui alt apel telefonic. La începutul acestei luni, el a aflat că ea a fost condamnată la patru ani de închisoare, din acelaşi motiv pentru care tatăl său a fost trimis întemniţat.

Este dureros pentru Wang, când se gândeşte la faptul că legătura pe care o are cu cei dragi este atât de fragilă.

Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, priveşte o fotografie cu mama şi surorile sale, în casa sa din statul New York, la 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, priveşte o fotografie cu mama şi surorile sale, în casa sa din statul New York, la 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

"Din familia mea, eu sunt întotdeauna ultimul care află", a declarat Wang pentru The Epoch Times, din casa sa din statul New York.

Wang, dansator profesionist în vârstă de 36 de ani şi cetăţean american, s-a născut în Shaoyang, în centrul Chinei, oraşul pe care l-a numit "acasă" în primele două decenii ale vieţii sale, dar acum el nu are cum să se întoarcă, în ciuda îngrijorării intense pentru familia sa.

La fel ca părinţii săi, Wang practică Falun Gong, credinţa spirituală care este suprimată brutal de Partidul Comunist Chinez de peste două decenii.

Practica implică exerciţii de meditaţie şi învăţături morale bazate pe valorile adevărului, compasiunii şi toleranţei. Aceasta a atras un număr uriaş de adepţi în anii 1990 - estimat între 70 şi 100 de milioane -, fapt perceput de regimul comunist ca o ameninţare la adresa controlului autoritar asupra puterii.

Din 1999, aceştia au fost ţinta unei campanii de eradicare necruţătoare care a ucis, întemniţat sau înrobit sute de mii de adepţi, precum tatăl lui Wang, şi a ţinut restul comunităţii Falun Gong sub o ameninţare permanentă de persecuţie.

Steven Wang, dansator principal la Shen Yun, practică meditaţia Falun Gong în casa sa din statul New York - 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Steven Wang, dansator principal la Shen Yun, practică meditaţia Falun Gong în casa sa din statul New York - 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

În urmă cu cincisprezece ani, când Wang a plecat de acasă la New York, mama sa, Liu Aihua, l-a însoţit până la aeroport.

"Ai mare grijă de tine", i-a spus aceasta la despărţire.

Până atunci, Wang se antrenase în dansul clasic chinezesc timp de 12 ani. Dornic să progreseze cu arta la următorul nivel, el a călătorit peste hotare pentru a se alătura Shen Yun Performing Arts, o companie cu sediul la New York, care încearcă să reînvie cei 5.000 de ani de cultură tradiţională din China, decimată de regimul comunist.

Nu ştia atunci că aceasta ar putea fi ultima dată când ar putea vorbi cu mama sa faţă în faţă.

Situaţia din familie, schimbată

Ambii părinţi ai lui Wang au fost profesori de gimnaziu, iar Wang are trei surori mai mari. Decizia de a avea mai mulţi copii decât permitea regimul în cadrul politicii "unui singur copil", acum abolită, i-a costat pe părinţii lui Wang locurile de muncă şi i-a obligat să îniţieze mici afaceri pentru a-şi asigura traiul. Acest lucru a pus încă o presiune pe părinţii săi, care sufereau şi ei de diverse probleme de sănătate.

Wang a recunoscut că Falun Gong, care îi învaţă pe oameni valorile adevărului, compasiunii şi toleranţei, a adus armonie în familia lui. Diabetul tatălui său şi hipertensiunea arterială, precum şi problemele cardiace ale mamei sale au dispărut după ce au început să practice în 1996.

Steven Wang (R-2) împreună cu familia sa în China, în 1996. Mama sa, Liu Aihua (C), a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru credinţa sa, în martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Steven Wang (R-2) împreună cu familia sa în China, în 1996. Mama sa, Liu Aihua (C), a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru credinţa sa, în martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Dacă Wang se comporta urât, în loc să primească o bătaie, ceea ce părea normal, părinţii săi îi vorbeau cu raţiune şi îi ascultau argumentele.

Dar persecuţia de amploare a regimului din 1999 a dat peste cap viaţa lor paşnică de familie.

În 2003, la cinci luni după ce tatăl lui Wang se afla pentru a patra oară în închisoare, acesta a slăbit foarte mult şi s-a îmbolnăvit de diabet şi insuficienţă renală.

"Dacă acest om nu este eliberat astăzi, mâine va fi un cadavru", i-a avertizat medicul închisorii pe gardieni, potrivit unei relatări a publicaţiei Minghui, un site web cu sediul în SUA, care documentează persecuţia Falun Gong.

Temându-se că vor fi traşi la răspundere pentru moartea lui, gardienii l-au eliberat.

În momentul în care Wang a părăsit China în 2008, starea de sănătate a tatălui său se deteriorase atât de mult încât lua analgezice pentru a putea dormi. Wang şi-a amintit că în timpul vacanţelor şcolare din China, îi făcea frecvent masaj tatălui său, pentru a-i uşura suferinţa.

Wang a sunat acasă în acea zi nefastă de noiembrie 2009, sperând să audă vocea familiară a tatălui său, ale cărui critici blânde şi încurajări îl ajutaseră să se îndrepte în direcţia corectă în viaţă.

Dar la telefon a răspuns mama lui, care i-a spus că tatăl murise din cauza unei insuficienţe renale.

Wang s-a ascuns într-un dulap şi a plâns mai bine de o oră, simţindu-se ca şi cum "ar fi căzut cerul" pe el.

"Ceea ce văzusem doar la televizor mi se întâmpla dintr-o dată şi, brusc, un factor important din viaţa mea dispăruse", a spus el.

Steven Wang, dansator principal Shen Yun, la locuinţa sa din statul New York, la 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Steven Wang, dansator principal Shen Yun, la locuinţa sa din statul New York, la 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Mai era o lună până când compania sa de dans urma să plece într-un turneu mondial. Pentru a scăpa de suferinţă, Wang a continuat să rămână ocupat alergând, antrenându-se şi memorând mişcările de dans.

Cu toate acestea, la orele târzii ale nopţii, durerea revenea şi tot ce putea face era "să se întoarcă în camera sa, să se înfăşoare într-o pătură şi să uite de suferinţă puţin câte putin".

Acest sentiment de neputinţă îl macină şi acum.

"Am o casă în care nu mă pot întoarce", a spus el, menţionând riscul ridicat de persecuţie din China.

"Chiar şi atunci când tatăl meu a murit, nu l-am putut vedea pentru ultima oară."

După ani de zile, acum, când autorităţile o iau în vizor pe mama sa, Wang nu poate decât să privească de la distanţă.

În martie 2023, mama lui Steven Wang, Liu Aihua, a fost condamnată la patru ani de închisoare în China, pentru credinţa ei. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
În martie 2023, mama lui Steven Wang, Liu Aihua, a fost condamnată la patru ani de închisoare în China, pentru credinţa ei. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

"Nu are niciun sens"

Liu, în vârstă de 69 de ani, a fost arestată de 11 ori şi a petrecut aproximativ opt ani în diverse centre de detenţie înaintea ultimei sentinţe.

Potrivit relatărilor familiei, poliţia a arestat-o odată dintr-un spital, unde avea grijă de cea de-a doua fiică a sa, care era încă inconştientă după ce a adus pe lume un copil. În timpul altei arestări, Liu a fost ţinută într-o cameră întunecată şi umedă şi a fost forţată să lucreze ca o sclavă timp de 17 luni, confecţionând flori de plastic pe care unitatea le vindea ulterior pentru un profit mai mare. Şederea prelungită pe un scaun cu picioare foarte scurte i-a provocat umflarea părţii inferioare a corpului şi i-au apărut răni supurânde.

Verdictul penal din 1 martie a menţionat ca dovezi distribuirea de către Liu a unor materiale informative despre Falun Gong şi discuţiile pe care le-a purtat cu localnicii despre această practică. De asemenea, a fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de yuani (1.500 de dolari), o sumă considerabilă pentru o persoană care trăieşte din economiile sale.

Tatăl decedat al lui Steven Wang, Wang Guanghui, în oraşul Guilin, Guangxi, în 2007. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Tatăl decedat al lui Steven Wang, Wang Guanghui, în oraşul Guilin, Guangxi, în 2007. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Familia nu a mai văzut-o pe Liu de la arestarea ei din iulie, anul trecut, şi nu ştie cum se descurcă aceasta. Timp de luni de zile, autorităţile au respins cererea de vizită a familiei, invocând protocoalele stricte ale Beijingului privind COVID.

"De ce ai vrea să arestezi o persoană de 70 de ani?", a întrebat Wang. "Nu are niciun sens".

Liu este acum deţinută în Centrul de detenţie nr. 4 din Changsha. Ea face apel la sentinţă, iar Wang a iniţiat o petiţie cu speranţa că va atrage mai mult atenţia asupra situaţiei ei.

"Piele şi oase"

Wang nu a fost niciodată martor direct la numeroasele percheziţii şi arestări la care a fost supusă familia sa. El a stat într-un internat încă de la 12 ani, iar părinţii le-au dezvăluit foarte puţine lucruri lui Wang şi surorilor lui despre suferinţele lor, tocmai pentru a nu-i împovăra prea mult şi a le permite să se concentreze asupra studiilor.

Dar, cu toate acestea, părinţii lui Wang nu au putut să-i protejeze complet de realitatea înfiorătoare.

În timpul Anului Nou Chinezesc din 2002, o perioadă în care familiile se reunesc pentru cea mai mare sărbătoare a anului, ambii părinţi ai lui Wang au fost în arest, cei patru fraţi rămaşi acasă urmând să se descurce singuri. Wang avea la acea vreme 14 ani.

Instantaneu din copilăria lui Steven Wang în China. (Prin amabilitatea lui Steven Wang)
Instantaneu din copilăria lui Steven Wang în China. (Prin amabilitatea lui Steven Wang)

"A fost prima dată când am simţit că familia noastră nu era împreună", a spus el.

Mai târziu, în acel an, Wang şi surorile lui şi-au vizitat tatăl în închisoare. Wang i-a adus de acasă haine călduroase şi şuncă conservată.

Gardienii nu îi lăsau pe deţinuţi să vorbească cu vizitatorii. Fiind despărţiţi de un panou de sticlă, Wang l-a privit neliniştit pe tatăl său, scriind cuvinte pe o tablă pentru a comunica, şi a fost şocat de cât de repede îl schimbase viaţa în închisoare pe tatăl său, care era de statură medie, iar acum devenise numai "piele şi os".

"Tot ce am reuşit să-i comunic a fost să-i spun că sunt bine şi ce premii am câştigat în timpul concursurilor de dans", a spus el.

Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, se uită la fotografii de familie în casa sa din statul New York, pe 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, se uită la fotografii de familie în casa sa din statul New York, pe 31 martie 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

"Milioane de oameni"

Când a trăit în China, Wang a fost nevoit să se confrunte cu semenii săi, fiindu-i imposibil să explice cum părinţii săi au fost întemniţaţi în mod repetat, deşi nu au comis nicio infracţiune. În acel mediu represiv, nu a putut să discute deschis despre Falun Gong sau despre persecuţia părinţilor săi, de teamă să nu fie el însuşi vizat.

Indiferent de emoţiile pe care le înăbuşea în interior, a reuşit să găsească o cale de eliberare prin intermediul dansului în cadrul Shen Yun. În timpul turneului din 2010, Wang a interpretat rolul tatălui unei tinere care a fost bătută până la moarte pentru că a refuzat să renunţe la Falun Gong.

În timpul spectacolului, în scena care avea loc chiar înainte de declanşarea campaniei de teroare a regimului comunist, Wang o ţinea pe fată în braţe şi îi mângâia părul, aspect care i-a amintit lui Wang de modul în care propriul său tată îl purta pe umăr când era tânăr.

"Mă simţeam atât de fericit, atât de încrezător atunci", a spus el.

Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, în High Point State Park din New Jersey, pe 28 iunie 2022. (Daniel Ulrich)
Steven Wang, dansator principal al Shen Yun, în High Point State Park din New Jersey, pe 28 iunie 2022. (Daniel Ulrich)

Trăind într-o ţară liberă, Wang şi-a propus să susţină vocile celor care nu pot vorbi pentru ei înşişi în China comunistă.

"Nu este vorba doar despre familia mea", a spus el. "Milioane de familii de acolo se confruntă cu o astfel de situaţie dificilă sau chiar mai rău."

În timp ce Wang aşteaptă cu emoţie mai multe apeluri telefonice din China, el găseşte o consolare în faptul că ştie că mama sa este o persoană foarte puternică.

"Măcar ea îşi susţine credinţa şi face ceea ce crede că este corect."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor