Turcia bombardează regiunea siriană Afrin. Rusia neagă informaţiile privind retragerea trupelor sale din zonă

Soldaţi turci în apropierea graniţei turco-siriene, 10 octombrie 2017.
Soldaţi turci în apropierea graniţei turco-siriene, 10 octombrie 2017. (Ilyas Akengin/AFP/Getty Images)

Artileria turcă a lansat vineri atacuri asupra regiunii siriene Afrin, în cadrul a ceea ce Ankara a precizat că este începutul unei campanii militare împotriva zonei controlate de kurzi.

Bombardamentul peste graniţă a avut loc după câteva zile de ameninţări din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că va strivi miliţia siriană kurdă YPG din Afrin ca răspuns la forţa tot mai mare a kurzilor pe o zonă întinsă din nordul Siriei.

Acţiunea militară directă împotriva teritoriului controlat de miliţia kurdă va deschide un nou front în războiul civil din Siria. Totodată, ofensiva Turciei împotriva kurzilor, care sunt aliaţi cu SUA, are loc într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi Washington se apropie de punctul în care s-ar putea prăbuşi.

Tensiunile dintre cei doi aliaţi NATO s-au amplificat luni, când Erdogan a promis că va strangula din faşă o nouă forţă de securitate la frontiera turco-siriană formată din 30.000 de luptători, majoritatea fiind luptători kurzi. Noua forţă este susţinută de SUA.

Un oficial al Departamentului de Stat american a afirmat că astfel de mişcări vor submina stabilitatea regională şi nu vor contribui la protejarea securităţii frontierei Turciei.

SUA a cerut Turciei să se concentreze în schimb pe lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi să nu ia măsuri militare în Afrin.

Reuters TV a filmat artileria turcă în satul de frontieră Sugedigi lansând un atac în cursul zilei de vineri asupra regiunii Afrin. YPG a precizat că forţele turce au lansat 70 de proiectile asupra satelor kurde în noaptea de joi spre vineri. Bombardamentul a continuat până vineri după amiază, a adăugat Rojhat Roj, purtător de cuvânt al YPG în Afrin.

Separat, agenţia rusă de ştiri RIA l-a citat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov ca afirmând că informaţiile apărute în presă privind retragerea unităţilor militare ruse din regiunea Afrin au fost negate, deşi nu a specificat cine le-a negat.

Turcia l-a trimis joi pe şeful armatei sale la Moscova pentru a obţine aprobarea pentru o campanie aeriană în Afrin, deşi Damascul a avertizat că ar putea doborî avioanele turceşti care lansează atacuri în spaţiul aerian sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe