Erdogan: vom “strangula din faşă” noua forţă susţinută de SUA în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat luni că va “strangula din faşă” o nouă forţă susţinută de SUA în Siria, care este alcătuită din 30.000 de luptători, conform Reuters.

Suportul Washingtonului pentru luptătorii kurzi a deteriorat relaţiile cu Turcia unul dintre prezumtivii principalii săi aliaţi din Orientul Mijlociu.

SUA a anunţat duminică faptul că susţine planurile pentru crearea unei “forţe de frontieră” pentru apărarea teritoriului deţinut în nordul Siriei de luptători peshmerga - kurzi - şi care beneficiază de suportul americanilor.

Miliţiile peshmerga au reprezentat luni de zile principala forţă care s-a opus agresiunii luptătorilor ISIS la momentul în care aceştia acaparau, la începutul conflictului, porţiuni imense din Irak.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a răspuns luni, promiţând că va strivi noua forţă propusă de SUA şi va alunga soldaţii americani din Siria. Rusia, aliat al lui Assad, a declarat că noile planuri reprezintă un complot pentru dezmembrarea Siriei şi plasarea acesteia sub controlul SUA.

Dar, parţial surprinzător, cea mai puternică denunţare a propunerii SUA a venit din partea lui Erdogan care a guvernat Turcia pe fondul deteriorării semnificative a relaţiilor dintre SUA şi cel mai mare aliat musulman al său în NATO.

“O ţară pe care o numim aliat insistă în privinţa formării unei armate teroriste la graniţele noastre. Ce altceva ar putea viza acea armată teroristă în afară de Turcia?”, a afirmat Erdogan despre SUA într-un discurs susţinut în Ankara.

“Misiunea noastră este aceea de a strangula din faşă” noua forţă.

Erdogan a afirmat că Turcia a finalizat pregătirile pentru o operaţiune în teritoriul deţinut de kurzi în nordul Siriei.

Relaţii aruncate în aer după puciul din iulie 2016

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au fost spulberate după ce, la jumătatea anului 2016, Turcia a fost zguduită de un puci militar care ar fi încercat neutralizarea preşedintelui Recep Erdogan. La scurt timp după incidente, oficiali turci cu rang de ministru au afirmat pe mass media că generali americani prezenţi în Turcia ar fi fost implicaţi în puci, fără să ofere dovezi sau date concrete.

Deşi Turcia a afirmat oficial că responsabil ar fi clericul autoexilat Fehtullah Gulen, care trăieşte în Pennsylvania, relaţiile dintre Turcia şi SUA au suferit o deteriorare fără precedent.

SUA a condus o coaliţie internaţională care a folosit lovituri aeriene şi forţe terestre speciale pentru a ajuta diverse grupuri de luptători moderaţi în bătălia lor împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria, începând cu 2014. SUA are aproximativ 2.000 de soldaţi în teren în ţara arabă.

Intervenţia americanilor a avut loc în cadrul unui război civil de aproape 7 ani care a ucis sute de mii de sirieni şi a alungat alte peste 11 milioane din locuinţele lor.

Grupul terorist Statul Islamic a fost practic învins la sfârşitul anului trecut - cu sprijinul Kremlinului, dar Washingtonul susţine că soldaţii săi trebuie să rămână în Siria pentru a se asigura că grupul militant islamist nu va renaşte, citând în acelaşi timp nevoia pentru un progres semnificativ în discuţiile intermediate de ONU pentru încheierea unei păci siriene.

În cea mai mare parte a războiului, SUA şi Turcia au colaborat şi au susţinut împreună forţele moderate care luptă împotriva guvernului Assad. Dar, decizia SUA de a susţine luptătorii kurzi din nordul Siriei în ultimii câţiva ani a înfuriat Ankara.

Între timp, guvernul lui Assad, susţinut de Rusia şi Iran, a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani în ceea ce priveşte înfrângerea unei game variate de opozanţi, restaurând controlul asupra majorităţii principalelor oraşe siriene. Guvernul lui Assad consideră că prezenţa americană continuă în ţară este o ameninţare pentru ambiţia sa de a recăpăta controlul deplin asupra întregii ţări.

Coaliţia condusă de SUA a afirmat duminică faptul că lucrează cu militanţii aliaţi, Forţele Democratice Siriene (FDS) care sunt conduse în mare parte din luptători kurzi, pentru crearea unei noi forţe care să patruleze graniţele turcă şi irakiană, dar şi în interiorul Siriei de-a lungul râului Eufrat, care separă teritoriul controlat de FDS şi teritoriul controlat de guvernul Assad.

Turcia consideră forţele kurde susţinute de SUA o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Ankara afirmă că mişcarea kurdă din Siria PYD şi miliţia afiliată YPG, care este coloana centrală a FDS, sunt aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan – un grup kurd interzis în Turcia, care desfăşoară o rebeliune armată în sudul acestei ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe